Vraag:

Soms zie ik het onderwerp banksparen langskomen. Sparen is toch altijd bij een bank? Wat is er anders aan banksparen?

Antwoord:


De term 'banksparen' is inderdaad een beetje vreemd. Sparen op een spaarrekening bij een bank, dat is wat de meeste spaarders altijd al doen. Met banksparen wordt gedoeld op speciale, geblokkeerde spaarrekeningen – dus niet op uw gewone spaarrekening.

Sparen voor hypotheek of oudedag

Banksparen is sparen voor een speciaal doel: voor het aflossen van een hypotheek of een extra inkomen voor uw oudedag. Vroeger kon dat alleen met belastingvoordeel als er gespaard werd in een verzekering. Een kapitaalverzekering voor de hypotheek, of een lijfrenteverzekering voor de oude dag. Per 2008 is ingevoerd dat ook sparen voor deze doelen bij een bank of op een beleggingsrekening fiscale voordelen kreeg. Om het verschil met verzekeringssparen duidelijk te maken noemden ze dat banksparen.

Geblokkeerd

Bankspaarrekeningen voor de hypotheek of de oudedag zijn geblokkeerd. Er kan dus niet zomaar geld van opgenomen worden. Aan de besteding van het gespaarde geld kleven immers fiscale eisen. Wordt aan die eisen niet voldaan, dan wordt het belastingvoordeel teruggedraaid en moet er soms zelfs een boete betaald worden.

Meer over Banksparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.