Bij sparen denken we aan banken. Want sparen, dat doe je op een spaarrekening. Er zijn echter ook spaarverzekeringen. Wat is dat dan, en werkt een spaarverzekering hetzelfde als een spaarrekening?

Spaarrekening bij verzekeraar

Een spaarverzekering is niet hetzelfde als een spaarrekening bij een verzekeraar. In onze vergelijkingen van spaarrekeningen ziet u verschillende namen van verzekeringsmaatschappijen terugkomen. Daarbij gaat het om verzekeraars met een bijbehorend bankbedrijf. De rekeningen in deze vergelijkingen zijn dus wel echte spaarrekeningen, géén spaarverzekeringen.

Spaarverzekering en spaarrekening

Spaarverzekeringen zijn geen bankrekeningen waarop u gemakkelijk geld kunt storten of en waarvan u geld kunt opnemen. Een spaarverzekering is meer vergelijkbaar met een spaarcontract. Bij het afsluiten van een spaarverzekering spreekt u af gedurende een bepaalde periode een vast bedrag per maand in te leggen. De verzekeraar zegt dan een uitkering toe. Dat kan een vastgelegd bedrag zijn, maar het kan ook afhankelijk zijn van het rendement dat behaald wordt.

Let op: een spaarverzekering is absoluut niet hetzelfde als een spaarrekening!

Meestal beleggen

Wat vroeger een spaarverzekering genoemd werd, was in feite een beleggingsverzekering. De ingelegde gelden stonden immers niet op een spaarrekening – er werd mee belegd in beleggingsfondsen. De opbrengst van de spaarverzekering was dan ook niet zeker – die was afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Verzekeringskenmerken

Een spaarverzekering is dus géén spaarrekening. Er moeten verzekeringskenmerken aan zitten. Dat draait meestal om de uitkering bij overlijden. Dat kan een vast bedrag zijn, die losstaat van hoeveel u gespaard heeft. Dan heeft u een overlijdensrisicodekking in uw spaarverzekering. Het kan ook zijn dat er bij uw overlijden juist minder uitbetaald wordt dan wat u ingelegd heeft. Bij een spaarrekening is dat niet aan de orde. Als u komt te overlijden is het saldo van uw spaarrekening onderdeel van uw nalatenschap.

Niet te vergelijken

Kortom: een spaarverzekering is niet te vergelijken met een spaarrekening. Specifiek banksparen lijkt er nog het meest op, maar zelfs dat is niet echt te vergelijken met een spaarverzekering. Verzekeren is gewoon iets heel anders dan bankieren.

Meer over alternatieven voor een spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.