Vraag:

Soms stort ik wel een bedrag op mijn spaarrekening, en dan ga ik het toch weer opnemen. Wat kan ik doen om beter te sparen?

Antwoord:


Dat is een hele lastige vraag. Sparen is voor een groot deel een kwestie van discipline. De verleiding weerstaan om het gespaarde geld toch snel weer op te nemen om uit te geven. Volhouden met uw spaardoel voor ogen. Er zijn natuurlijk wel manieren om u een beetje te helpen.

Automatisch sparen

Als u op zich wel geld over heeft om te sparen maar er simpelweg niet aan denkt, is automatisch sparen een oplossing. Daarbij hoeft u geen handeling te verrichten om geld over te boeken naar uw spaarrekening – het gaan dan vanzelf. Neemt u het geld vervolgens niet op, dan vormt zich ongemerkt een leuk spaarsaldo.

Opnamebeperkingen

Vindt u dat u tegen uzelf in bescherming genomen moet worden? Dan kunt u kiezen voor een rekening met opnamebeperkingen. Dan is het simpelweg niet - of alleen met kosten - mogelijk om buiten de geldende voorwaarden geld op te nemen. Daarmee beperkt u zichzelf in uw vrijheid, maar het kan u wel helpen om beter te sparen.

Duidelijk spaardoel

De discipline opbrengen om van uw spaargeld af te blijven is gemakkelijker als u een duidelijk spaardoel voor ogen heeft. Het beeld van een nieuwe auto, een fijne vakantie of een nieuwe laptop kan goed helpen tegen de neiging om geld terug te boeken van uw spaarrekening naar uw betaalrekening.

Uzelf belonen

Het niet opnemen van spaargeld is wat lastiger als u geen speciaal doel heeft, puur spaart als buffer voor onvoorziene omstandigheden. Toch is dat heel belangrijk. Om u zelf in bedwang te houden kunt u beloningen met uzelf afspreken. Zodra u een bepaald spaarsaldo bereikt heeft mag u dan wel een bedragje van uw spaargeld uitgeven voor iets waar u blij van wordt. Dan kunt u dat in uw hoofd prenten als drempel tegen impulsief geld opnemen van uw spaarrekening.

SALDOMETER

Het helpt ook om uw spaarrekening meer zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld met een tekening van een te vullen meter, waar u bij elke storting een stukje van inkleurt. Opnemen betekent dan het weghalen van een stukje dat is ingekleurd – dat kan nu net zijn wat u tegenhoudt. Bovendien is het een prettig gevoel om de vulling te zien groeien.

Overtuiging

U ziet: er zijn genoeg manieren om uzelf te motiveren om beter te sparen. De kern is dat u het zelf wel echt wilt. Uw eigen overtuiging dat u moet sparen, daar gaat het om. Want tja, direct geld uitgeven is voor veel mensen een verleiding die lastig te weerstaan is.

Meer Spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.