Vraag:

De spaarrente is zo enorm laag. Ik heb een betaalrekening met rentevergoeding. Kan ik niet net zo goed daarop sparen?

Antwoord:


Het kán voorkomen dat de rente die vergoed wordt over een positief saldo op uw betaalrekening net zo hoog is als de spaarrente. Als u puur naar de rente kijkt is het in die situatie niet vreemd om te overwegen om te sparen op uw betaalrekening. Er zijn echter ook andere afwegingen.

Extra discipline

Blijft uw spaargeld op uw betaalrekening staan, dan is het net een graadje gemakkelijker om het uit te geven. U hoeft het immers niet over te boeken om er dingen van te kopen. Spaargeld op uw betaalrekening vergt daarom nog een beetje extra discipline.

LET OP: als u gaat sparen op een betaalrekening moet u wel de discipline hebben om het geld niet op te maken. Dat gaat immers heel gemakkelijk.

Overzicht

Als uw spaargeld op een aparte spaarrekening staat is het eenvoudiger om overzicht te houden. Om te weten welk geld u deze maand gewoon nog kunt uitgeven en welk geld bedoeld is om te reserveren. Of dat nu voor een specifiek spaardoel is of niet, het is altijd wel prettig om te weten welk bedrag u aan spaargeld heeft. Zolang het op de betaalrekening blijft staan is het lastiger om dat goed in beeld te houden.

Betaalrekening met rentevergoeding

Niet iedere betaalrekening vergoedt rente over een positief saldo. Sterker nog: er zijn er maar enkele die dat wel doen. Geeft uw betaalrekening geen rente, dan is het zéker onverstandig om te sparen op uw betaalrekening. Dan is het juist nog belangrijker om goed in de gaten te houden dat er niet teveel saldo op de betaalrekening staat. Zelfs als de spaarrente heel laag is: iedere euro is er één. Overboeken van spaar- naar betaalrekening gaat zo gemakkelijk dat het geen probleem is om het saldo op de betaalrekening laag te houden.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.