Virtuele valuta, zo af en toe steken ze weer de kop op. De meeste mensen kennen ze beter als bitcoins. De rendementen kunnen veel hoger uitpakken dan de spaarrente. Valuta, munten, geld... dus investeren in bitcoins is gewoon een vorm van sparen? Nee, dat is het niet. 

Risico van bitcoins

Wanneer u ervoor kiest om geld te stoppen in bitcoins neemt u risico. Dit risico leggen we hieronder uit. Dit risico zorgt er ook voor dat wij het niet scharen onder de noemer sparen. Het hoort onder de noemer beleggen, en dan ook nog een vorm van beleggen met een groot risico.

Investeren in bitcoins is in onze ogen geen sparen maar beleggen. Een belegging met een pittig risico.

Koers

Net als andere valuta hebben ook bitcoins een koers. Die wordt alleen niet gereguleerd of gecontroleerd, zoals bij gewone munteenheden wel het geval is. De koers schommelt ontzettend door dit gebrek aan controle en structuur.

Speculeren

Wie bitcoins aankoopt loopt door de grote koersschommelingen het risico dat ze heel snel veel minder waard zijn dan het bedrag aan euro's dat hij ervoor betaald heeft. Het kan ook andersom: dat ze heel snel veel meer waard worden. We hebben het bij bitcoins dan ook niet over sparen. Het is overduidelijk beleggen. Niet eens gewoon beleggen: het is echt speculeren.

Alleen met misbaar geld

Wie bitcoins wil uitproberen moet zich dus goed beseffen wat de risico's zijn. En er alleen maar geld in stoppen dat echt 'over' is. Waarvan het geen enkel probleem is als het volledig zou verdwijnen. Als u er dan winst op maakt is dat mooi meegenomen. Het is alleen duidelijk geen sparen.

Meer over alternatieven voor uw spaargeld

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.