Vraag:

Ik heb een lening openstaan, maar ook een aardig spaarsaldo. Is het slim om de lening af te lossen met mijn spaargeld?

Antwoord:


Ja natuurlijk! – is onze eerste reactie. De rente die u betaalt over uw lening is ongetwijfeld (veel) hoger dan de spaarrente die u ontvangt. Het verschil is snel verdiend door met uw spaargeld aflossingen te doen op uw lening. Toch willen we die eerste reactie een beetje nuanceren.

Geld beschikbaar houden

Als u al uw spaargeld gebruikt voor het aflossen van uw lening heeft u geen geld meer beschikbaar voor onvoorziene omstandigheden. Dat is niet verstandig. Het is altijd belangrijk om een reserve achter de hand te houden.

Moet uw auto gerepareerd worden, of gaat uw wasmachine stuk, dan is het wel fijn als u wat geld achter de hand heeft om dat op te vangen. Dat u niet direct weer een lening moet gaan afsluiten voor dat soort situaties.

Soort lening

Is uw lening een doorlopend krediet? Dan heeft u een limiet tot uw beschikking die ook gebruikt kan worden voor onvoorziene omstandigheden. In dat geval kunt u gemakkelijker beslissen al uw spaargeld te gebruiken voor het aflossen van uw openstaande krediet.

Als u geld nodig heeft kunt u het immers weer opnemen van het doorlopend krediet. Heeft u een type lening waarbij afgelost geld niet opnieuw opgenomen kan worden? Dan is het belangrijk om een opvraagbare reserve aan de houden op uw spaarrekening.

Renteverschil: snel verdiend

Stel, over uw persoonlijke lening wordt 6% rente geheven. Op uw spaarrekening ontvangt u bijvoorbeeld 1,5% aan spaarrente. Dan is het heel gemakkelijk om meer rendement te behalen op uw spaargeld. Het aflossen van uw lening levert u immers 6% op. Dat is een interessante investering met 4,5% extra rendement! In ruil daarvoor levert u dus wel de beschikbaarheid van uw geld in.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.