
Jongeren en sparen in 2025: goede bedoelingen, lege spaarpotten
We willen onze kinderen leren goed met geld om te gaan. Maar de praktijk blijkt weerbarstig: jongeren sparen minder, maken vaker schulden en weten vaak niet precies hoe hun financiële situatie ervoor staat. En dat terwijl een financiële buffer juist voor hen zo belangrijk is. Hoe komt dat, en wat kun je doen als ouder of jongere?
Sparen lukt vaak niet, ondanks goede intenties
Uit recent onderzoek blijkt dat de meerderheid van de jongeren van plan is om meer te gaan sparen, maar dat het in de praktijk vaak niet lukt. De cijfers liegen er niet om: slechts 12% van de 18- tot 24-jarigen wordt als financieel gezond beschouwd. Hoge woonlasten, tijdelijke contracten en de aantrekkingskracht van directe consumptie maken sparen moeilijk.
Minder grip op geldzaken
Jongeren kopen vaker op afbetaling, laten zich verleiden door slimme marketing en missen soms basiskennis over financiële planning. Het Nibud ziet dat veel jongeren niet weten wat er precies binnenkomt en uitgaat. Dat gebrek aan overzicht maakt sparen natuurlijk een stuk lastiger.
Ouders spelen een cruciale rol
Als ouder kun je veel doen. Praten over geld helpt. Maak sparen bespreekbaar, laat zien hoe jij het aanpakt, en leer je kind dat geld een middel is om doelen te bereiken, niet alleen om dingen van te kopen. Zet bijvoorbeeld samen een kinderspaarrekening op, en bespreek wat je kind ermee wil doen.
Financiële educatie begint jong
Initiatieven zoals de Week van het Geld zijn een mooie manier om kinderen en jongeren bewust te maken van geldzaken. Scholen kunnen hier veel in betekenen, maar ook thuis kun je aan de slag. Geef zakgeld, laat kinderen sparen voor iets groots, en bespreek samen hun (digitale) bankafschriften.
Sparen loont, ook nu
Hoewel de spaarrentes in 2025 door de dalende ECB-rente weer iets onder druk staan, is sparen nog altijd zinvol. Het geeft rust, een gevoel van controle en maakt jongeren weerbaarder tegen onverwachte uitgaven. En je krijgt rente... waarbij het wel belangrijk is om de juiste bank te kiezen. Waar krijg je nog een goede rente?
Wil je als ouder je kind helpen op weg naar een financieel gezonde toekomst? Begin dan vandaag met praten, plannen en sparen. Want een volle spaarpot begint met een goed gesprek aan de keukentafel.