
Wat de ruzie tussen Trump en Powell betekent voor jouw spaargeld
Fed weigert rente te verlagen tot grote woede van Trump
Het wereldtoneel levert weer drama. Geen Netflix dit keer, maar een botsing tussen Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de Fed), en president Donald Trump. Waar gaat het om? Trump wil dat Powell de beleidsrente verlaagt - de Fed doet dat niet.
Powell weerstaat druk Trump
Powell weigert de rente in de VS te verlagen, ondanks flinke politieke druk. En Trump? Die is woest en noemt Powell een loser. Hij wil de Amerikaanse economie een boost geven om de gevolgen van de handelsoorlog te verzachten.
Inflatie bestrijden
Maar Powell kijkt vooral naar de inflatie, en die is in Amerika – net als bij ons – nog steeds aan de hoge kant. “De rente verlagen zou nu onverantwoord zijn,” zegt hij. En eerlijk is eerlijk: daar heeft hij waarschijnlijk gelijk in.
Maar wat betekent dit nou voor ons? Voor jou, mij, en iedereen met een spaarrekening?
Waarom Amerikaanse rente belangrijk is voor Nederlandse spaarders
De rente in Amerika beïnvloedt ook de rentes in Europa. Centrale banken wereldwijd kijken naar elkaar. Als de VS de rente hoog houdt, voelt de Europese Centrale Bank (ECB) zich wellicht gedwongen om hetzelfde te doen – of in elk geval om niet te snel te verlagen.
Extra prijsstijgingen
Doen ze dat wel, dan loop je het risico dat de euro in waarde daalt ten opzichte van de dollar, en dat alles wat we importeren duurder wordt. Dat komt nog bovenop de prijsstijgingen die we toch al mogen verwachten met de ellende rondom de importheffingen.
Geen verdere rentedalingen?
Kort gezegd: zolang Powell de voet op de rem houdt, zal de ECB waarschijnlijk ook voorzichtiger zijn bij het verder verlagen van de rente. Dat is op zich goed nieuws voor spaarders, want als de ECB de rente niet nóg (veel) verder verlaagt, is de daling van de Nederlandse spaarrentes hopelijk spoedig voorbij?
Europa voorbeeld voor Trump?!
Trump wijst juist naar Europa als voorbeeld voor Powell. Immers: de ECB heeft de rente inmiddels al 7x op rij verlaagd om de economie te ondersteunen.
Misschien dat een hogere inflatie door alle importperikelen wel gaat zorgen voor een hogere rente? Klinkt leuk voor je spaargeld, maar natuurlijk niet als je tegelijkertijd met veel hogere prijzen te maken hebt.
Werkelijke rendement op je spaargeld
Immers: het werkelijke rendement dat je boekt op je spaargeld draait niet alleen om de spaarrente.
Spaarrente -/- inflatie...
Inflatie zorgt ervoor dat je geld minder waard wordt, want door de hogere prijzen kun je van hetzelfde aantal euro's minder kopen. Kortom: alleen als de rente hoger is dan de inflatie boek je werkelijk rendement op je spaargeld.
... -/- belasting
En dan heb ik het nog niet eens over de belasting die je moet betalen over je kapitaal, als dat groter is dan de fiscale vrijstellingen.
Wat kun jij doen als spaarder?
💡 1. Vergelijk spaarrentes actief
De rentes bij de grote Nederlandse banken liggen nog steeds een stuk lager dan bij sommige buitenlandse aanbieders. Bij ING krijg je bijvoorbeeld nog maar 1,25% rente. Terwijl banken zoals Openbank en Klarna nog 2,50% rente geven op je spaargeld. Historisch gezien lopen spaarders die hun spaargeld laten staan bij de Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank en ABN Amro) al snel meer dan een procent per jaar aan rendement mis!
Vergelijk actuele spaarrrentes!
💡 2. Laat je niet afleiden door headlines
Politieke spanningen zoals die tussen Trump en Powell zijn interessant, maar als spaarder is het belangrijk om kalm te blijven. Grote bewegingen op de markt? Die kunnen kansen opleveren – maar ook risico’s. Zeker als je overweegt een deel van je spaargeld te beleggen.
💡 3. Zorg voor een buffer
Juist in onzekere tijden is een goede financiële buffer essentieel. Denk aan drie tot zes maanden vaste lasten als richtlijn. Alles wat je daarboven spaart, kun je eventueel ‘slimmer’ inzetten – door het te stallen bij een bank met een hogere rente of voorzichtig te beleggen.