7 juni 2024

Zoals verwacht, heeft de Europese Centrale Bank gisteren de belangrijkste Europese rentetarieven met 0,25% verlaagd. Spaarbanken die hun geld stallen bij de ECB ontvangen vanaf 12 juni aanstaande geen 4,00% meer maar 3,75%. Wij vroegen ons eerder deze week al af hoe lang het zou duren voordat de spaarbanken met de hoogste spaarrentes de rentedaling van de ECB zouden volgen. Het antwoord is: niet lang! Want de eerste banken hebben al renteverlagingen aangekondigd. Het gevolg: de hoogste spaarrente die je als Nederlander momenteel kunt krijgen, gaat volgende week met 0,25% omlaag.

Direct de hoogste spaarrentes vergelijken  >>

Renteverlaging Trade Republic en Santander

Op dit moment biedt Trade Republic de hoogste spaarrente op de Nederlandse markt. Trade Republic houdt (in ieder geval voorlopig) vast aan de strategie dat ze de ECB-rente matchen en verlaagt dus per 12 juni 2024 de spaarrente van 4,00% naar 3,75% per jaar (over het saldo tot €50.000). In onze rentevergelijkingen zie je Trade Republic niet terug. De reden waarom, vind je hier.

Ook de nummer 1 spaarrekening in onze spaarvergelijkingen, Santander Consumer Bank, reageert direct op de ECB-renteverlaging. Santander Consumer Bank verlaagt de rente op 13 juni 2024 eveneens met 0,25%: de effectieve rente per jaar daalt van 3,66% naar 3,41% (nominaal van 3,60% naar 3,35%).

Zullen andere banken volgen?

Hoewel de kans groot is dat een aantal andere banken in de komende week de rente ook zullen verlagen, zullen veel banken zich niet veel aantrekken van deze renteverlaging van de ECB. Banken als ING, Rabobank en ABN AMRO Bank hebben de afgelopen jaren de enorme rentestijging van de ECB nauwelijks doorgegeven aan hun klanten. Ze bieden momenteel zulke lage rentes aan dat het belachelijk zou zijn als ze een renteverlaging wel direct zouden doorberekenen aan hun klanten. Zeker na het rapport van de ACM van vorige week, waarbij de conclusie toch duidelijk was dat de Nederlandse grote banken hun klanten veel te lage rentes aanbieden, zou het ons verbazen als één van de genoemde banken de spaarrente op korte termijn omlaag zal brengen.

Overstappen nog interessant?

De hoogste spaarrentes in de markt zijn vanaf volgende week dus wat lager. Maar dat betekent niet dat het overstappen van spaarbank niet meer interessant is. Uit het genoemde onderzoek van de ACM blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders nog steeds spaart bij een bank die rond de 1,5% rente biedt. Dat betekent dus dat heel veel spaarders door over te stappen nog steeds ruwweg 2% extra rendement op hun spaargeld kunnen halen.

Onze tip blijft dus: vergelijk regelmatig de rentes op spaarrekeningen en de deposito rentes en kijk of je bij een andere spaarbank een betere rente kunt krijgen dan bij je eigen bank...

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op vrijdag 7 juni 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.