5 maart 2024

Een huis kopen... het lijkt zo vanzelfsprekend maar met de huizenprijzen van tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Voor een eigen huis is sowieso eigen geld nodig, maar afhankelijk van je inkomen ook wel meer dan alleen de kosten koper. Dat wordt sparen!

Spaarrekeningen vergelijken

Huis kopen? Ton aan inkomen nodig!

Ergens afgelopen weekend zei manlief tegen mij iets over dat een (gezamenlijk) inkomen van € 95.000 nodig is om een huis te kopen. Ik was oprecht verbaasd... dat klonk me wel als heel veel in de oren. Maar toen ik even grof ging denken kwam ik tot de conclusie dat het als gemiddelde vast wel klopt.

Huis kopen

Gemiddelde huizenprijs meer dan € 450.000....

Dat lees ik ook nu net op AD.nl: Alleenstaanden hebben het nakijken op de woningmarkt: voor gemiddelde woning ton aan inkomen nodig. Want ja: als je bedenkt dat de gemiddelde huizenprijs eind 2023 op € 452.000 lag ... dan is dat wel een logische conclusie. 

Onhaalbaar om op één inkomen een huis te kopen

Maar het besef dat een alleenstaande alleen een huis kan kopen met een inkomen van € 95.000, dat vind ik wel heftig. Voor een appartement nog steeds € 80.000. In je eentje (of op één inkomen) een woning kopen is daarmee voor heel veel mensen gewoon niet haalbaar.

Verandering niet te verwachten

Zal dat snel veranderen? Ik ben nogal bang van niet. De huizenmarkt is nog steeds overspannen en de prijzen stijgen alweer. 

Sparen voor je kind vanaf geboorte

Veel ouders openen wel een spaarrekening voor hun kind na de geboorte. Altijd een goed idee, een bedrag bij elkaar sparen om ze een lekkere start te geven als volwassene.

Jeugdsparen vergelijken

Hoeveel moet je sparen voor een ton?

Maar hoeveel moet je wel niet per maand op die spaarrekening zetten als je ze in staat wilt stellen op hun 25e een huis te kopen? 

Dat ligt naast de periode die je neemt om te sparen aan een paar dingen:

  • het bedrag dat je bij elkaar wilt sparen
  • de rente die je krijgt op de spaarrekening

Spaarbedrag berekenen

Onze handige rekentool laat het snel zien. Stel: je wilt over 25 jaar (maart 2049) een bedrag hebben van € 100.000 en je neemt een rente van 3% - dan moet je sparen.... 

Alle spaarberekeningen

Het is nogal wat, vind je niet? Hebben jonge ouders altijd € 225 per maand - per kind - beschikbaar om apart te zetten voor hun kinderen? Ik ben bang van niet.

En dan is het nog maar de vraag of € 100.000 tegen de tijd dat je kind 25 jaar is wel voldoende is om te helpen bij het kopen van een huis. Of appartement. Of ... nou ja, een zelfstandige woonruimte in elk geval. 

Kopen gaat lastig worden...

Best om een beetje wanhopig van te worden als je er even goed over nadenkt. Mijn zoons zijn 17 en 19 jaar, zitten voorlopig nog op school. Uit huis gaan is nog niet aan de orde maar wij hebben eerlijk gezegd geen ton voor ze klaarstaan. 

... en huren is ook niet makkelijk

Huren dan maar? Tja... als dat nou makkelijk was. De oudste heeft zich nu net op mijn aandringen maar eens ingeschreven bij de woningbouw, punten opbouwen is altijd goed. En ik ga met hem ook maar eens kijken naar een serieus spaarplan, hij houdt best wel geld over van zijn bijbaan. In tegenstelling tot de jongste....

Tiener spaart

Eigen huis verkopen om kinderen te helpen

Misschien moeten we er tegen die tijd heel anders naar kijken: ons huis verkopen, zelf kleiner gaan wonen en de overwaarde inzetten voor woonruimte voor de kinderen. En ze ondertussen inderdaad veel bewuster laten sparen. Want ik ben bang dat op jezelf wonen tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is of vanzelf gaat.

Dus... begin in elk geval maar met zoveel mogelijk sparen voor een huis voor je kind als het nog een baby is!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 5 maart 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.