15 februari 2024

Zit jij op TikTok? Ik niet, dus ik heb ook niets gezien van 'Spaarchallenges op TikTok'. Bij NU.nl zagen ze dat wel en doken erin, samen met een mevrouw van het Nibud. Ik ben benieuwd...

Challenges zijn al jaren superhip

Ze zijn onder jongeren (en via jongeren ook bij de minder jongeren) helemaal hip: challenges. Samen met anderen gaan voor een doel, dat is hoe ik het vertaal.

Eenmalige uitdaging

Maar misschien kun jij je nog de Ice Bucket Challenge voor ALS herinneren? Dat was voor de deelnemer aan de challenge niet zo zeer een doel, alleen maar een uitdaging. Leverde wel veel aandacht op voor een goed doel, mooi toch?

Zo zijn er nog veel meer van dat soort challenges langsgekomen in de afgelopen jaren. En tja, dat is ook wat het woord 'challenge' betekent - dus prima.

Uitdaging om een doel te bereiken

De populariteit van de challenges is ook doorgesijpeld naar langer durende activiteiten dan het eenmalige omkeren van een emmer met ijs boven je hoofd. Challenges om een bepaald doel te bereiken, samen met anderen die ook aan dat doel werken. Een website bouwen bijvoorbeeld, of een onderneming starten, of een bedrag inzamelen voor een goed doel.

Uitdaging om gedrag te veranderen

Challenges worden ook gebruikt om mensen te helpen om iets in hun leven te veranderen. Afvallen, gezonder eten, meer bewegen enzo. Dat is heel nuttig, want om gedrag te veranderen moet je  iets nu eenmaal langer volhouden. Als je samen met anderen de uitdaging aangaat om dat te doen is de kans groter dat het lukt. Niets mis mee!

Spaarchallenges: doel bereiken én gedrag veranderen!

De spaarchallenges waar ik over lees hebben in feite een dubbele rol. De deelnemers willen een doel bereiken (een bedrag aan spaargeld bij elkaar krijgen), maar ondertussen helpt het ook om voor de toekomst beter te leren sparen. Te ontdekken dat je het echt wel kunt, ook al dacht je dat sparen moeilijk voor je was.

Tiener leert sparen

De spaarchallenges die in het artikel op NU.nl besproken worden:

  • de 100 enveloppen challenge
  • de 52 weken spaarchallenge
  • no spend january
  • de 10 weken challenge

Ik ga niet herkauwen wat daar al opgeschreven is, ga vooral even kijken als je nieuwsgierig bent. Heel spannend is het allemaal niet, creatief is het wel. En als dat mensen helpt om te gaan sparen, helemaal goed.

Sparen minder saai & suf maken

De voornaamste plus aan die spaarchallenges is denk ik dat ze  sparen minder saai maken. Doordat er iets omheen gebeurt op TikTok is het cool en plaats van suf om geld apart te leggen. Want dat is denk ik wel wat voor veel jongeren het beeld is: sparen is saai en suf. Geld uitgeven is veel leuker!

Spaartips zijn er genoeg

Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl hebben we talloze (okay... misschien wel saaie en suffe...) tips die helpen om makkelijker te sparen. Maar ja, dat moet je wel willen en vervolgens ook echt doen. Anders komt dat behoorlijke spaarsaldo er nooit.

Tips & tricks om lekker te sparen

Slecht in geld apart zetten

Ik zie het bij mijn jongste zoon (17 jaar). Die is zó slecht in geld apart zetten. Niet omdat hij geld tekort komt, maar omdat hij het uitgeeft aan dingen waarvan ik denk: dat is toch helemaal niet nodig?!

Leren om vooruit te kijken

Hij moet nog steeds leren om vooruit te kijken, om te beseffen dat er een moment komt waarop je een groter bedrag nodig hebt voor een uitgave die écht moet. Zo'n situatie hadden we laatst en tja... wat doe je dan? Dan help je die jongen uit de brand.

Om vervolgens te horen dat hij - toen hij weer geld had - een uitgave deed die volledig buiten proportie is. In mijn ogen dan. Daar heb ik dan wel echt serieus moeite mee. De rest zou hij gaan sparen, was zijn reactie. Gaat dat ook gebeuren? Ben bang van niet!

Uitdagen met een spaarchallenge?

Dus misschien moet ik hem eens uitdagen met een spaarchallenge? De no spend january is natuurlijk geweest (doet met denken aan dry january - mijn lieve vriendin die de hele maand geen wijntje nam), maar of hij openstaat voor een no spend march?

Mocht jij een goed idee hebben voor een challenge die mijn 17-jarige zou kunnen aanspreken.... let me know (info@sparen.com)!

Spaarrente challenge

Een heel eenvoudige manier om je spaarsaldo sneller te laten groeien is in elk geval om het niet op een spaarrekening bij één van de grootbanken te laten staan. Kijk maar eens naar het verschil tussen de spaarrente die jouw huisbank vergoedt, en wat je bij andere banken kunt krijgen!

Spaarrente vergelijken

Laten we het de 'Spaarrente challenge' noemen: de uitdaging om éven de moeite te doen en een spaarrekening te openen bij een bank met een hogere spaarrente!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 15 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.