29 februari 2024

Sommige banken hebben een spaarrekening waarop je per maand rente uitbetaald krijgt. Niet één keer per jaar dus, ook niet eens per kwartaal, maar élke maand. Vooral als je een fors spaarsaldo hebt is dat prettig: de maandelijkse rente kan dan deel uitmaken van je inkomen. Rentenieren dus!

Spaarrentes vergelijken

Spaarrekeningen met rente per maand

De vraag is dan: welke spaarrekeningen kun je afsluiten met rente per maand? 

Het aanbod van spaarrekeningen met rente per maand is niet enorm. Er zijn er een stuk meer die ieder kwartaal de rente op de spaarrekening bijschrijven, per maand is vrij zeldzaam. Maar: ze zijn er wel! De banken waarbij je terecht kunt voor een spaarrekening met maandelijkse rentebetaling zijn op dit moment in elk geval (op volgorde van hoogste spaarrente):

  • Trade Republic (bank in Duitsland, garantie in Ierland of Duitsland - huidige rente 4,0%)
  • Santander Consumer Bank (vestiging in België, garantie in Spanje - huidige rente 3,66%)
  • CKV Bank (België - huidige rente 3,14%)
  • Openbank (Spanje - huidige rente basis 2,65% - voor nieuwe klanten 6 maanden lang 3,65%)
  • LeasePlan Bank (Nederland - huidige rente 2,22%)
  • Centraal Beheer (Nederland - huidige rente 2,10%)
  • Brand New Day (Nederland - huidige rente 1,75%)
  • ASN Bank (Nederland - huidige rente tussen de 0,45% en 1,65%)

Rente-op-rente

Als je elke maand een rentebedrag bijgeschreven krijgt op je spaarrekening levert je dat extra rente op. Dat rentebedrag wordt vanaf het moment van bijschrijven immers ook rentedragend. Het saldo van je spaarrekening gaat omhoog zonder dat je er zelf iets op stort.

Hoera, rente bijgeschreven!

Daardoor wordt het rentebedrag de volgende maand bij een gelijkblijvend rentepercentage toch vanzelf iets hoger. Dat noemen we 'samengestelde interest' - of 'rente-op-rente'. 

Nominale en effectieve spaarrente

Het is precies die rente-op-rente die ervoor zorgt dat er bij veel spaarrekeningen een verschil is tussen het nominale en het effectieve rentepercentage. Dat speelt al als de rente eens per kwartaal wordt uitbetaald, en bij maandelijkse rentebetalingen is het verschil nog groter.

Spaarrekeningen vergelijken met effectieve rente

In onze vergelijkingen van spaarrekeningen tonen we de effectieve spaarrente (voor zover die ook door de bank gecommuniceerd wordt op de eigen website). Dat is ook de meest eerlijke vergelijking: dat is immers het werkelijke rendement op het spaargeld.

Spaarrekeningen vergelijken

Spaarrente per week of zelfs dag?!

Over vaker dan eens per jaar of kwartaal rente bijschrijven gesproken... er zijn ook spaarrekeningen die nog vaker dan eens per maand de rente uitkeren. Zo keert Bunq Bank de spaarrente wekelijks uit. En er is ook een spaarrekening waarop je elke dág de rente bijgeschreven krijgt. Bij Anadolubank heb je de keuze uit drie verschillende spaarrekeningen, en één daarvan (de Alfa Rente Direct Spaarrekening) werkt met rentebetaling per dag. De rente? Die is effectief 2,25% - daarbij is dus rekening gehouden met die dagelijkse rente-uitkering.

Elke dag 0,0061% rente

Wel fascinerend om mee te rekenen... je krijgt dan per dag (uitgaande van 365 dagen per jaar) 0,0061% rente. Moet je wel een behoorlijk saldo hebben om dat enigszins zin te laten hebben... reken maar uit: voor € 1 rente per dag moet er meer dan € 16.000 op de rekening staan. 

Rentenieren met rente per maand

Hoe vaker je de rente uitgekeerd krijgt, hoe lager het bedrag per rentebetaling natuurlijk is. Uiteindelijk draait het om het effectieve rentepercentage! Echt rentenieren wordt het bij een spaarrekening met rente per maand pas als er een serieus groot saldo op staat. Nu weet je dus bij welke banken dat mogelijk is.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 29 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.