21 februari 2024

Steeds weer lees je over banken die een hoge spaarrente geven. Veel hoger dan de bank waar jouw betaalrekening loopt en waar je ook jouw spaargeld hebt staan. Je ziet de percentages langskomen maar het zegt je niet zoveel. Overstappen naar een andere spaarbank voelt als veel gedoe, waarom zou je die moeite doen? Ontdek welke voordelen het openen van een nieuwe spaarrekening jou oplevert!

Voordelen van een andere spaarrekening

Als je nadenkt over een andere spaarrekening zul je in eerste instantie naar de rente kijken. Want hey, het is leuk als sparen je wat oplevert. Toch is een hogere spaarrente niet het enige voordeel van het openen van een rekening bij een andere spaarbank. De mogelijke voordelen op een rij:

  1. Hogere spaarrente
  2. Vaker rentebetalingen
  3. Minder verleiding om spaargeld uit te geven
  4. Grootbanken aanzetten om hogere rente te geven
  5. Duurzaam sparen

1. Hogere spaarrente

Deze spreekt op zich voor zich: als je een hogere spaarrente krijgt levert jouw spaargeld meer op. Voor de mensen die overstappen naar een andere spaarbank is dit de voornaamste reden. De één doet dat eenmalig en laat het daarna rusten. De ander houdt de ontwikkeling van de spaarrentes doorlopend in de gaten en hevelt z'n spaargeld net zo makkelijk weer over als de bank waar het staat niet meer de hoogste spaarrente biedt.

Spaarrentes vergelijken

Spaarwinst berekenen

Als een percentage jou niet zo raakt kun je eens berekenen hoeveel euro die hogere spaarrente jou dan oplevert. Dat is absoluut niet ingewikkeld! Het enige dat je nodig hebt is jouw spaarsaldo, het rentepercentage dat je op je huidige spaarrekening krijgt en de rente die je zou krijgen bij overstappen. Dan reken je jouw spaarwinst zo uit:

  • huidige % spaarrente x saldo = huidige rentebedrag per jaar
  • nieuwe % spaarrente x saldo = nieuwe rentebedrag per jaar
  • nieuwe rentebedrag -/- oude rentebedrag = jouw spaarwinst per jaar

Reken het gewoon eens uit en bedenk dan dat een andere spaarrekening zó geopend is, heel eenvoudig online. Makkelijk verdiend toch?

Spaarwinst berekenen

2. Vaker rentebetalingen

Krijg jij de rente op jouw spaarrekening één keer per jaar uitbetaald? Dan is het goed om te weten dat er inmiddels heel veel banken zijn die hun klanten veel vaker een rentebedrag uitkeren. Eens per kwartaal bijvoorbeeld, of zelfs elke maand.

Dat is vooral fijn als je een behoorlijk spaarsaldo hebt - dan zie je het door het jaar heen al leuk groeien. Bovendien wordt het uitbetaalde rentebedrag direct rentedragend: ook over dat geld krijg je vervolgens weer rente. Dat is waardoor we het regelmatig hebben over het verschil tussen de nominale rente en het effectieve rentepercentage.

3. Minder verleiding om spaargeld uit te geven

Als jij geen groot spaarsaldo hebt vind je de rente misschien niet zo interessant. Of je nu 1,50% of 3,50% krijgt... het schiet sowieso niet heel hard op. Dus staat het lekker makkelijk bij de bank waar je ook jouw betaalrekening hebt. Wel zo handig: als je het geld nodig hebt boek je het binnen de app zó over om uit te geven. Zeker handig! Maar is dat niet ook één van de redenen waardoor jouw spaarsaldo niet groeit? Omdat het zo makkelijk is om het weer uit te geven?

Spaargeld steeds opnemen

Helpt om je spaarsaldo te laten groeien!

Staat het bij een andere spaarbank, dan zie je dat geld niet in je gewone bankapp. Natuurlijk kun je het opnemen wanneer je wilt - vrijwel alle spaarrekeningen zijn vrij opneembaar. Dat wil niet zeggen dat je het ook dóet. Je wéét wel dat je het hebt, maar omdat je het spaarsaldo niet steeds ziet is de neiging om ervan op te nemen toch minder groot. Zo helpt de keuze voor een extra spaarrekening bij een andere bank jou om je spaarsaldo te laten groeien.

4. Grootbanken aanzetten om een hogere spaarrente te geven

De grootbanken van Nederland boeken recordwinsten, maar de spaarder krijgt een hele lage spaarrente. Dit is misschien wat idealistisch en naïef, maar als we met z'n allen ons spaargeld weghalen bij de grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro, SNS (en ASN & RegioBank)... dan komt er wellicht een moment waarop ze denken: wat kunnen we doen om dat geld binnen te houden? Nou... simpel! Een betere spaarrente vergoeden! Natuurlijk kun jij dat niet in je eentje, dat zal de bank niet boeien. Maar doet een hele grote groep klanten dit... wie weet!

Belachelijk lage spaarrente bij grootbanken

5. Duurzamer sparen

De rente interesseert jou eigenlijk niet zo. Een andere reden om van bank te wisselen is duurzaamheid. Je kunt dan kijken naar duurzaam sparen bij ASN Bank of Triodos Bank. Daar ga je niet naartoe voor de hoge spaarrente, dat is duidelijk. Maar jij vindt iets anders belangrijk, en dat is ook helemaal okay.

Duurzaam sparen

Alle spaarrekeningen op een rij

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 21 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.