20 november 2023

Je leest het overal: de hypotheekrente is aan het dalen. Van Bruggen Adviesgroep heeft het nieuws naar buiten gebracht: de rentes voor hypotheken vertonen al drie weken een dalende lijn.

Geen schokkende verlaging hypotheekrente

Het gaat niet om een schokkende verlaging maar de trend is wel duidelijk. Voor een NHG-hypotheek met de rente 5 jaar vast is de gemiddelde rente van 4,45% naar 4,29% gegaan, bij de 10 jaar vast van 4,52% naar 4,39%. Voor langere rentevastperiodes is de daling minder groot: 0,09% eraf.

Gaat spaarrente ook omlaag?

Toch kan ik me voorstellen dat jij als spaarder met de vraag zit of ook de spaarrente omlaag zal gaan. Rente is tenslotte rente, toch? Nou nee, niet helemaal. De ene rente is de andere niet. Daar schreef ik vorig jaar al eens een uitgebreide blog over. Toen waren alle rentes aan het stijgen, maar de rente op spaarrekeningen bleef achter.

Lange termijn & korte termijn rentes

Kort samengevat staat de spaarrente behoorlijk los van de hypotheekrente. Die laatste heeft een sterk verband met de kapitaalmarktrente - dat is de lange termijn rente. Omdat geld op een spaarrekening direct opneembaar is kijken we daar niet naar de lange termijn rentes, maar juist naar de hele korte termijn.

Lange rentes omlaag, spaarrente niet

Op dit moment is het dus andersom. De hypotheekrente daalt, dat is prima te verklaren vanuit de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Die daling dat zien we niet bij de korte rente - 1 weeks Euribor bijvoorbeeld - en dus ook niet bij de spaarrentes.

Gelukkig maar, het zou toch niet kloppen als de spaarrente achterblijft bij een stijgend renteniveau en dan wel direct mee naar beneden gaat als de algemene rente daalt. In de praktijk zijn er helaas wel banken die op die manier omgaan met de spaarrente, maar de markt als geheel doorgaans niet.

Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden laat ik je even zien wat er met de renteniveaus is gebeurd in de afgelopen 6 maanden:

Rente ontwikkeling mei-nov 2023

Je ziet hier duidelijk wat er gebeurt: de hypotheekrente (oranje lijn) volgt de kapitaalmarktrente (gele lijn) met enige vertraging. De korte Euribor (blauwe lijn) ontwikkelt zich heel anders en bij de spaarrente (hoogste spaarrente op spaarrekeningen zonder voorwaarden) zie je een soortgelijke lijn (zwart), alleen een stuk lager dan de 1-weeks Euribor.

Spaarrente lager dan korte Euribor

Het blijft alleen bijzonder dat de spaarrente dus al een tijdje láger ligt dan de 1-weeks Euribor. Dat is niet normaal, tenminste niet als we kijken hoe de renteniveaus in het verleden lagen. De afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld:

Tot ergens in november 2022 was het duidelijk andersom: de rente op spaarrekeningen lag hoger dan de 1-weeks Euribor.

Verhouding nu een jaar verkeerd om

Het is dus nu grofweg een jaar geleden dat die verhoudingen zijn omgedraaid. Sterker nog: het verschil lijkt alleen maar groter te worden. Is dat zo? Even van dichterbij bekijken...

Gelukkig, de groei van het verschil lijkt mee te vallen. Wel in de eerste maanden na het 'omslagpunt', maar nu lopen de lijnen alweer geruime tijd grofweg gelijk. Alleen met het verkeerd-om verschil....

Wanneer komt spaarrente weer boven Euribor?

De vraag blijft of dit voor de lange termijn zo gaat blijven, of dat er ook weer een moment komt waarop de spaarrente weer hoger zal zijn dan de korte Euribor. Om daar een voorspelling over te doen hoeven we in elk geval niet naar de kapitaalmarktrente te kijken, en dus ook niet naar de hypotheekrente. Die twee hebben eigenlijk niets te maken met de spaarrente!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 20 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.