14 november 2023

Sparen doe je bij een spaarbank... toch? Het hoeft niet per sé, er zijn allerlei andere plekken waar je kunt sparen. In een spaarpot, bij iemand anders die jou ervan weerhoudt je spaargeld uit te geven, met spaarzegels bij de supermarkt... verzin het maar. Zelfs op een creditcard kun je sparen. Uit die hoek is er goed nieuws: de spaarrente op de creditcards van ICS is per vandaag verhoogd!

Creditcard - dat is toch geld lenen?

Als je nog nooit gehoord hebt van sparen op een creditcard kan dit heel gek overkomen. Een creditcard is toch een kaart waarmee je geld uitgeeft dat je niet direct hoeft af te rekenen? Uitgestelde betaling, geld lenen dus? Dat klopt op zich helemaal, maar toch is het ook mogelijk om zo'n card te gebruiken als spaarpot.

Alles over sparen op een creditcard

Positief saldo op creditcard

Samengevat komt het erop neer dat je met een creditcard niet alleen kunt betalen met geld dat je niet hebt. Je kunt er ook voor kiezen om er geld op te storten, zodat je met de card gewoon je eigen geld uitgeeft en niets leent. In feite wordt het daarmee een debitcard / prepaid card

Spaarrente over je creditcardsaldo

Zo'n creditcardbedrijf is dan ook nog zo goed om je spaarrente te geven over het saldo dat je op de card hebt staan. Bij International Card Services (ICS) is die rente vanaf vandaag 1,50%. Dat geldt alleen als het positieve saldo op de creditcard hoger is dan € 500, maar dan wel over je hele saldo.

ICS = Visa & MasterCard

ICS is de uitgever van heel veel verschillende creditcards: elke Visa-card en MasterCard komt daar vandaan. Let op: de rente geldt niet voor allemaal. De uitzonderingen (waarbij je dus géén spaarrente krijgt zijn):

  • De ICS GO Card
  • Knab Creditcard
  • ASN Creditcard
  • Regiobank Creditcard
  • SNS Creditcard
  • Van Lanschot Kempen Creditcard Gold

Spaarrekening levert meer op...

Persoonlijk zie ik een spaarrente van 1,50% niet als reden om spaargeld op m'n creditcard te zetten. Op een spaarrekening krijg je tenslotte een ruim hogere rente. Tenminste - als je het niet laat staan bij de grootbanken. Zet je jouw geld bijvoorbeeld op een spaarrekening bij CKV Bank in België, dan krijg je meer dan het dubbele aan rente: 3,09%!

Spaarrekeningen vergelijken

... en deposito nóg meer

De depositorente is dan nog eens wat hoger dan de spaarrente. De sterke stijging van de rentes op deposito's lijkt voorlopig wel voorbij, het niveau is nog steeds behoorlijk interessant. 

Check de actuele depositorentes

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 14 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.