30 oktober 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren bekendgemaakt de Europese rentes vooralsnog niet verder te verhogen. Het is de eerste persconferentie sinds juli 2022 waarbij er géén renteverhoging werd aangekondigd door Christine Lagarde, de ECB-president. Wat betekent dit voor de spaarrente en depositorente? Is dit misschien hét moment om geld vast te zetten op een deposito?

Actuele depositorentes

Depositorente lijkt tot rust gekomen

De rente voor deposito's lijkt tot rust gekomen. Er worden nog wel verhogingen doorgevoerd door diverse banken, maar inmiddels zijn er ook banken die hun depositorentes her en der verlagen. Het zou ons niet verbazen als er voorlopig een einde gekomen is aan de stroom van renteverhogingen voor deposito's. We zien zelfs af en toe verlagingen langskomen: banken die genoeg geld hebben binnengehaald hoeven dan even niet meer zo nodig de hoogste rente te bieden.

Ontwikkeling rentes ECB, deposito en Euribor

Historisch gezien niet logisch

Gekeken naar het verleden zouden we niet verwachten dat de renteverhouding zo blijft. De verhouding tussen de 12-maands Euribor en de 1-jaars depositorente is op dit moment niet logisch. Begin deze maand liet ik al eens zien hoe die verhouding er sinds 2010 uitzag. Als we de ECB-refirente ook in die grafiek zetten ziet dat er zo uit:

Het is dus niet zo gek dat de 12 maands Euribor in de buurt van de ECB-refirente ligt, dat is eigenlijk altijd zo. Maar een deposito voor 1 jaar zou - als we naar het verleden kijken - een ruim hogere rente moeten opleveren dan deze twee tarieven. En dat is zo ongeveer sinds de start van de renterush duidelijk niet meer het geval. Het verschil van grofweg toch wel 1% is volledig verdwenen.

Is dit een nieuw normaal voor rentes?

De vraag is: gaan de renteverhoudingen op termijn weer terug naar hoe het was, of is er gewoon een 'nieuw normaal' ontstaan? Uiteindelijk is het aan de banken om te beslissen welke rente ze willen geven op spaargeld. Er is geen wet waarin staat dat de depositorente ruim hoger moet zijn dan de Euribor of ECB-rente. Ik durf er geen stellige uitspraak over te doen, we leven gewoon in gekke tijden en misschien is de wereld wel gewoon volledig veranderd - ook als het over rentes gaat. 

Slim om nu geld op een deposito te zetten?

De relatieve rust bij de depositorentes in combinatie met het gelijk blijven van de ECB-rentes zorgt er wel voor dat ik me afvraag of dit dan hét moment is om een bedrag vast te zetten op een deposito. Die vraag heb ik met de afgelopen tijd regelmatig gesteld, maar de stap nog niet gezet. Dat heeft drie redenen:

  1. Ik houd niet zo van 'vast', van het idee dat ik dat geld niet kan opnemen als ik dat zou willen. Niet dat ik vaak grote bedragen nodig heb, maar toch. 
  2. Het gevoel dat ik grote rentestijgingen zou mislopen als ik het geld vastzet op een deposito. Dat is echt alleen maar een gevoel, Fear of Missing Out (FOMO) noemen ze dat. Want als je het puur rationeel bekijkt moet er heel wat gebeuren voordat je met een 1-jarig deposito slechter uit bent dan met hetzelfde bedrag op een spaarrekening met variabele rente.
  3. De overweging om toch wat meer met beleggen te gaan doen. Met geld dat ik nu zou vastzetten op een deposito heb ik die keuze niet meer voor de gekozen looptijd. 

Ontwikkeling spaarrentes afgelopen half jaar

Laat ik eens even kijken hoe de rentes een half jaar geleden waren... eind april van dit jaar (ongeveer 6 maanden geleden) schreef ik de blog 'Spaarrente van 3,0 tot 3,5% voor een jaar'. Inmiddels staat de 1-jaars rente boven de 4%. Grappig om te zien: Rietumu Bank gaf toen 3,35% voor 1 jaar vast, nu is dat 4,35%. Een vol procent hoger dus in een half jaar tijd. Zou het dan wel of niet goed uitgepakt zijn als je toen geld vastgezet zou hebben? Of had het je meer opgeleverd als je het toen op een vrij opvraagbare spaarrekening liet staan en dan nu de beslissing zou nemen om vast te zetten?

Dat is niet heel eenvoudig uit te rekenen. De rente op de spaarrekeningen is immers steeds wat verder gestegen, grofweg in dezelfde lijn als de 1-jaars depositorente:

Verschil in opbrengst spaargeld

Laten we voor het gemak het gemiddelde nemen van de 2,0% toen en de hoogste spaarrente voor sparen zonder voorwaarden van dit moment: 3,10%. Dan leverde een spaarrekening (op jaarbasis) gemiddeld 2,55% rente op. Voor een half jaar is dat 1,275%. Zet je dan nu geld vast tegen de hoogste depositorente van 4,35%, dan krijg je over het komende halfjaar 2,175%. Bij elkaar opgeteld komen we dan op 3,45%. Dat is nét iets meer dan de 3,35% die je over hetzelfde jaar zou krijgen als je het eind april had vastgezet voor een jaar.

Simplistisch gerekend

Natuurlijk is dit heel simplistisch gerekend, maar het geeft een beeld. Zelfs in een half jaar waarin de rentes snel gestegen zijn zou dat deposito je niet heel veel minder opgeleverd hebben dan het afwachten. Als je er vanuit gaat dat de rentes vanaf nu niet meer in hetzelfde tempo doorstijgen zou het dus inderdaad slim kunnen om nu te kiezen voor een deposito. Maar ja, we hebben allemaal geen glazen bol. Dus of het ook werkelijk zo zal blijken te zijn, dat kun je alleen achteraf constateren.

Overtuigd om geld op deposito te zetten?

Heb ik mezelf met deze uitwerking nu overtuigd dat ik geld op een deposito ga vastzetten? Heel eerlijk gezegd niet. Rekenkundig en rationeel wel, maar puntje 1 en 3 van de redenen die ik hierboven noem houden me op dit moment nog wel tegen. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 30 oktober 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.