24 april 2023

Qua volgen van de spaarrentes kijk ik eerlijk gezegd vooral naar de rente op spaarrekeningen. De depositorentes houd ik veel minder goed in de gaten. Gelukkig doet Roland dat wel, want de dagelijkse wijzigingen staan natuurlijk keurig in de vergelijkingen. 

Hoge depositorentes in Italië, Estland, Letland, Portugal...

Waarom ik ze minder structureel bekijk? Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik denk dat het vooral komt doordat de echt interessante depositorentes doorgaans vergoed worden door banken uit landen waar ik zelf mijn geld niet zo graag wil neerzetten. Italië, Estland, Letland, Portugal, Litouwen... daar word  ik zelf niet heel warm van. Maar goed, jij misschien wel  - dus is het wel goed als ik er regelmatig een blik op werp.

Spaargeld 1 jaar vastzetten

Daarbij beperk ik me dan weer wel tot de 1-jaarsdeposito's. Op één of andere manier kan ik me lastig voorstellen dat je in de huidige markt geld voor langer dan 1 jaar zou willen vastzetten. Eén jaar is goed te overzien, en daar worden best leuke rentes vergoed. Er zijn inmiddels maar liefst 12 banken die voor 1 jaar vast 3,00% of hoger betalen, tot 3,50% zelfs.

Actuele depositorentes

Misschien zie jij het volledig anders, ben je juist op zoek naar langer lopende deposito's? Ik ben heel benieuwd naar jouw redenatie en motivatie, aarzel niet me daarover te mailen!

Geld in Frankrijk of Zweden

Twee banken uit de lijst komen uit andere landen dan ik hierboven noemde:

  • Orange Bank uit Frankrijk - 3,10%
  • Klarna uit Zweden - 3,05%

Sparen bij Orange Bank

Zet je geld bij Orange Bank, dan staat het dus onder dezelfde spaargarantie als geld op een spaarrekening bij Renault Bank. Zo'n rekening heb ik, dus zou ik niet eens kunnen overwegen om wat geld voor een jaar vast te zetten bij Orange Bank dan? Ik zal me deze week eens wat verder verdiepen in dit idee en jullie daar in meenemen.

Sparen bij Klarna

Over sparen bij Klarna heb ik eind 2022 een uitgebreide blog geschreven. Voor sparen in Zweden geldt een stukje risico rondom de spaargarantie. Als je geld hebt staan bij een Zweedse bank die failliet gaat, dan krijg je het gegarandeerde bedrag uitbetaald in Zweedse kronen. Dat maakt dat ik niet heel serieus nadenk over banken uit Zweden, ook al zou ik het land op zich wel overwegen.

Zweedse vlag

Daarnaast heb ik een ander probleem met Klarna: zij verdienen hun geld met het faciliteren van uitgesteld betalen. Daar heb ik moeite mee, ik vind het een vervelende betaaldienst waar mensen gemakkelijk door in de geldproblemen komen. Dus nee, daar gaat mijn geld niet naartoe.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 24 april 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.