23 oktober 2023

Dit weekend meldden we alweer een introductie van een buitenlandse bank op de Nederlandse spaarmarkt. Het Zweedse Collector biedt spaarders een variabele spaarrente aan van 3,04% effectief. Ruwweg het dubbele van de rente die je op dit moment bij de Nederlandse grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank krijgt.

Nou is sparen bij een buitenlandse bank niets nieuws: buitenlandse banken als Argenta en Lloyds zijn al vele jaren actief op de Nederlandse spaarmarkt. Maar tot een paar jaar geleden waren buitenlandse banken toch een uitzondering en vielen vrijwel alle banken waaruit Nederlandse spaarders konden kiezen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat is nu wel anders! Op dit moment valt nog maar 40% van de spaarbanken die wij op VanSpaarbankVeranderen.nl vergelijken onder de Nederlandse spaargarantie. Waar komen al die spaarbanken vandaan en moeten de Nederlandse banken zich zorgen maken?

Bekijk de hoogste spaarrentes in Nederland

Overzicht spaarbanken naar garantiestelsel

Op dit moment vergelijken wij op VanSpaarbankVeranderen.nl 55 spaarbanken / aanbieders van spaarproducten. Hiervan hebben 22 banken een Nederlandse bankgarantie waarmee ze onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen. De overige 33 banken vallen onder het garantiestelsel van een ander land. In onze spaarvergelijkingen kun je per spaarproduct heel eenvoudig achterhalen welk depositogarantiestelsel van toepassing is. In de vergelijkers tonen wij een vlaggetje van het betreffende land.

Alle banken die wij vergelijken op deze site zijn onderdeel van de Europese Unie (EU). Dat is van belang omdat binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied wordt het spaargeld per bank (per bankvergunning) altijd beschermd tot € 100.000 per persoon.

In onderstaande tabel hebben we de landen op een rij gezet waar je als Nederlandse spaarder momenteel ook nog terecht kunt. Per land hebben we aangegeven hoeveel banken momenteel hun spaarproducten aanbieden aan de Nederlandse spaarder. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om het land waar de bank een bankvergunning heeft. Dus het land dat de spaargarantie regelt voor de betreffende bank. Het komt regelmatig voor dat de bank (oorspronkelijk) uit een ander land komt, maar dat is voor het spaargeld zelf minder relevant.

Italië / Italiaanse garantiestelsel 6 banken
Estland / Estlandse garantiestelsel 4 banken
Zweden / Zweedse garantiestelsel 3 banken
Frankrijk / Franse garantiestelsel 3 banken
Spanje / Spaanse garantiestelsel 2 banken
België / Belgische garantiestelsel 2 banken
Duitsland / Duitse garantiestelsel 2 banken
Portugal / Portugese garantiestelsel 2 banken
Letland / Letse garantiestelsel 2 banken
Litouwen / Litouwse garantiestelsel 2 banken
Polen / Poolse garantiestelsel 1 bank
Oostenrijk / Oostenrijkse garantiestelsel 1 bank
Tsjechië / Tsjechische garantiestelsel 1 bank
Malta / Maltese garantiestelsel 1 bank
Slowakije / Slowaakse garantiestelsel 1 bank

Meeste spaargeld blijft in Nederland

Kijkend naar het aantal banken, zijn de Nederlandse banken momenteel in de minderheid op de Nederlandse spaarmarkt. Kijken we naar de bedragen die Nederlanders bij binnenlandse en buitenlandse banken hebben gestald, dan zien we een heel ander verhaal.

Het is moeilijk te achterhalen hoeveel geld er momenteel in totaal bij de buitenlandse banken gestald is. In een artikel van RLT van een paar maanden geleden wordt gesproken over een bedrag van 8,6 miljard euro dat eind maart 2023 op buitenlandse rekeningen zou staan. Eelco Habets van Raisin gaf onlangs nog aan bij BNR dat Nederlanders momenteel meer dan 100 miljoen euro per week overmaken naar buitenlandse rekeningen. Op basis van deze 2 cijfers zou je - als je een ruwe schatting maakt - op een bedrag van ergens tussen de 11 en 14 miljard euro uitkomen dat momenteel bij de buitenlandse banken gestald is.

Dat lijkt een enorm bedrag, maar volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) hadden alle Nederlandse huishoudens eind augustus 2023 samen in totaal bijna 450 miljard aan spaargeld. Procentueel gezien gaat het dus nog maar om een heel klein deel van het totale spaarsaldo.

Moeten de Nederlandse banken zich zorgen maken?

Sparen in het buitenland is de laatste 2 jaar veel populairder geworden. Nederlanders die actief op zoek gaan naar de hoogste spaarrente komen in die zoektocht veel buitenlandse banken tegen. De rente die deze banken bieden is momenteel vaak een stuk hoger dan wat spaarders momenteel bij hun Nederlandse bank krijgen. De cijfers laten zien dat steeds meer van deze actieve zoekers ook een rekening openen bij een buitenlandse bank en (een deel van) hun spaargeld over de grens stallen.

Toch gaat het momenteel nog om een heel klein percentage van het spaargeld. Dat komt voor een belangrijk deel omdat de meeste Nederlanders niet actief met hun spaargeld omgaan en het geld gewoon laten staan bij de bank waar het al jaren staat. En van de mensen die wel actief op zoek gaan naar een hogere rente, wil een behoorlijk deel alleen sparen bij een bank die onder de Nederlandse garantie valt.

Conclusie:

Dit leidt tot de conclusie dat, hoewel sparen in het buitenland steeds populairder wordt, de Nederlandse grootbanken, waar het merendeel van het spaargeld staat, zich waarschijnlijk nog geen zorgen maken. Het is ook niet voor niets dat deze banken qua rente onder aan de rentelijstjes bungelen...

Bekijk alle binnenlandse en buitenlandse spaarrentes

Bekijk alle binnenlandse en buitenlandse deposito rentes

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op maandag 23 oktober 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.