6 juli 2023

Sparen: je kunt dat wel willen, maar wat als je geen geld overhoudt aan het eind van de maand? Of zo weinig dat je het niet echt sparen kunt noemen? Wil je (meer) sparen... dan ligt de oplossing bij besparen...

Geld besparen

Sparen als onmogelijke opgave

Als jouw inkomen gewoon opgaat en je misschien wel enorm je best moet doen om überhaupt rond te komen? Dan is sparen een soort van onmogelijke opgave waar je waarschijnlijk niet eens over nadenkt.

Wel sparen, maar minder dan je zou willen

Of misschien lukt het je wel wat te sparen, maar niet zodanig dat je jezelf een spaarder zou noemen. Blijft het saldo op jouw spaarrekening laag omdat je er toch ook regelmatig geld van opneemt voor een op dat moment noodzakelijke uitgave. Als er nauwelijks geld op jouw spaarrekening staat hoef je ook geen aandacht te besteden aan het krijgen van een hogere rente: de rente is immers een percentage van het saldo.

Wat is de hoogste spaarrente?

Meer sparen? Ga besparen!

Wil je wel (meer) geld sparen? Dan zeg ik natuurlijk niets nieuws met de stelling dat je dan kunt kijken of je ergens kunt be-sparen. Geld besparen door minder uit te geven. Met een verlaging van jouw uitgaven kan er (meer) geld overblijven om jouw spaarrekening te spekken. Trouwens: met een verhoging van jouw inkomsten ook - dus het kan ook heel zinvol zijn om te kijken of je ergens nog wat extra geld kunt verdienen.

10 tips voor besparen om meer te sparen

Kies je voor besparen - dan is de volgende vraag: hoe dan? Ik heb 10 tips voor je over hoe je het kunt aanpakken en op welke zaken veel mensen eenvoudig geld kunnen besparen. Dit zijn ze:

  1. Weet waar je geld naartoe gaat
  2. Bepaal jouw bespaardoel
  3. Maak een bespaarplan
  4. Volg je plan en houd het bij
  5. Kijk kritisch naar loterijen, lidmaatschappen en abonnementen
  6. Word lid van de bibliotheek
  7. Bewust boodschappen doen
  8. Verbruik minder energie
  9. Check je verzekeringen
  10. Lees veel over sparen en besparen

1. Weet waar je geld naartoe gaat

Om te weten waarop je kunt besparen is het belangrijk om te weten waar je geld nu naartoe gaat. Hoeveel geef je uit aan welke zaken? Is dat normaal of zijn er uitschieters waaraan je veel meer geld besteedt dan gemiddeld? Het Stappenplan Grip op geld van het Nibud kan je goed helpen om dit te ontdekken.

Stappenplan Grip op geld

2. Bepaal jouw bespaardoel

Het is lastig om de beste weg te vinden als je niet weet waar je naartoe wilt. Het allermooiste is als je een concreet spaardoel hebt waar je naartoe wilt werken door geld te besparen. Liefst iets dat je visueel kunt maken. Maar wil je gewoon een buffer hebben voor onvoorziene situaties, maak die dan in elk geval zo concreet mogelijk door bijvoorbeeld te zeggen: 'een buffer van € 5.000 over 5 jaar'. 

3. Maak een bespaarplan

Met het doel voor ogen moet je de weg uitstippelen: hoe ga je daar komen? Hoeveel moet je per maand sparen om dat doel te halen? Hoeveel moet je dan besparen op je uitgaven om dat te realiseren? En vooral: wáár ga je dan op besparen? Welke uitgaven ga je terugschroeven?

Waar ga je op besparen?

4. Volg je plan en houd het bij

Laat het niet bij het maken van een bespaarplan. Het maken is 1, het uitvoeren is 2, en het blijven uitvoeren is gewoon het allerlastigst. Voordat je het weet verval je weer in oude gewoonten qua geld uitgeven. Plan daarom het liefst wekelijks, maar in elk geval maandelijks een moment in je agenda om jouw eigen (be)spaarvorderingen te bekijken en waar nodig bij te sturen. Je kunt het ook concreet in beeld brengen met een (be)spaarmeter.

Met deze 4 stappen ga je gestructureerd aan de slag met het verbeteren van jouw financiële positie. Dan kun je misschien nog wel wat tips gebruiken over de concrete bespaarkansen. Zaken waar je relatief makkelijk geld op kunt besparen. Wat dacht je van...

5. Kijk kritisch naar loterijen, lidmaatschappen en abonnementen

Veel mensen geven ongemerkt veel geld uit aan loterijen, lidmaatschappen en abonnementen. Loop eens kritisch door de automatische afschrijvingen op jouw betaalrekening en bepaal wat je van al die zaken echt niet wilt missen. Grote kans dat je een deel ervan niet eens zou missen. Vergeet hierbij niet om ook naar de jaarlijkse afschrijvingen te kijken... van die abonnementen die een paar tientjes per jaar kosten. Lijkt niets, maar tikt toch aan.

6. Word lid van de bibliotheek

Mocht je geen lid zijn van de bibliotheek maar wel graag lezen... dan is dat juist weer wél een waardevol lidmaatschap. Dan hoef je geen boeken meer te kopen, die kun je lenen. Fysiek of digitaal, luisterboeken via de LuisterBieb vind ik een uitvinding. Mijn Storytel abonnement kan eruit. Je kunt er ook tijdschriften lenen - dus dat abonnement is ook al niet meer nodig. De krant kun je er lezen en internetten. En vaak gratis koffie. Mooi toch?

Lezen kan goedkoper

7. Bewust boodschappen doen

In veel gezinnen gaat er relatief veel geld naar boodschappen. Als je bewust boodschappen gaat doen kan dat vaak een stuk minder. Let op de aanbiedingen, maar koop daarvan dan ook weer niet teveel. Doe geen boodschappen op een lege maag, maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. En koop geen A-merken als een goedkoper alternatief ook goed genoeg is.

8. Verbruik minder energie

Deze hoef ik je zeker in deze tijd niet te vertellen: sinds begin vorig jaar is er heel veel aandacht besteed aan de energierekening. Door de hoge energieprijzen vloog die omhoog, dus is bijna iedereen gaan letten op z'n energieverbruik. Maar misschien is die aandacht alweer weggezakt - het is goed om je hiervan bewust te blijven.

Minder energie verbruiken

9. Check je verzekeringen

Ook van die kosten die misschien niet goed bekijkt: de premies voor jouw verzekeringen. Heb je geen verzekeringen lopen die overbodig zijn of die een dubbele dekking opleveren? En kan jouw verzekering bij een andere verzekeraar niet veel goedkoper? De verschillen zijn groot! Niet het leukste klusje, wel vaak lonend.

10. Lees veel over sparen en besparen

Wat helpt om steeds bewust met sparen en besparen bezig te zijn: er gewoon regelmatig over te lezen. Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl bijvoorbeeld 😃. Een paar jaar geleden maakte ik een overzicht van allerlei artikelen die ik in de loop van de tijd over besparen had geschreven, dat vind je hier:

20 inkoppers over geld besparen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 6 juli 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.