1 juni 2023

Vorige week kregen we een heel leuk mailtje binnen. Met mooie complimenten (waarvoor dank!) maar ook een interessant aandachtspunt rondom de spaarrekening van Bigbank. Een aandachtspunt dat ik heel eerlijk gezegd nog niet kende, en jij misschien ook niet... dus leek het me goed om dat hier uit de doeken te doen.

bunq en Trade Republic weg bij Sparen zonder voorwaarden

De complimenten kregen we vanwege onze beslissing om de spaarrekeningen van bunq en Trade Republic weg te halen bij Sparen zonder voorwaarden. Daar kon de schrijver zich goed in vinden, aangezien er aspecten aan deze spaarrekeningen zijn die behoorlijk afwijkend zijn van écht sparen zonder voorwaarden. De spaarder is niet volledig vrij.

Sparen in volledige vrijheid

Beperkingen in opnames of rente

Voor bunq is dat de beperking dat je maar 2 keer per maand een opname kunt doen, voor Trade Republic het feit dat de hoogste rente alleen vergoed wordt over € 50.000. Voor alle helderheid hebben we gesteld dat spaarrekeningen die de hoge rente niet over ten minste € 100.000 - de garantiegrens - vergoeden vanaf nu onder de rekeningen met voorwaarden staan. Dit geldt ook voor sparen bij BUX, waar de grens op € 25.000 ligt.

Bigbank: geld opnemen duurt een paar dagen

Deze twee aspecten zijn bij Flexibel Sparen van Bigbank niet aan de orde. De rente wordt vergoed over maximaal €100.000 en er storten en opnemen is volledig vrij. Maar er is wel een dingetje: de uitbetaling van een opgenomen bedrag kan even duren. De afzender van de mail spreekt over 'minimaal 2 dagen' voordat je jouw geld binnen hebt.

Uiterlijk na 3 bankdagen uitbetaald

Op de website van Bigbank zie ik dat ze er geen geheim van maken dat de uitbetaling niet per direct plaatsvindt:

Voorwaarden Flexibel Sparen bij Bigbank

Helder. Het kan dus maximaal drie 'bankdagen' duren voordat jouw spaargeld op de gekoppelde betaalrekening staat. Wat zijn bankdagen eigenlijk? Ik neem aan gewoon werkdagen bij de bank.

Bankdagen / werkdagen in Nederland of Estland?

En gaat dat dan om werkdagen bij banken in Nederland of in Estland? Want tja, Bigbank is gewoon een bank in Estland, ook al hebben ze een Nederlandstalige website en kun je telefonisch en via e-mail in het Nederlands communiceren.

Bigbank uit Estland

Sparen met of zonder voorwaarden

Dat soort details even daargelaten... moeten we Flexibel Sparen bij Bigbank met die wetenschap dan nog wel als 'sparen zonder voorwaarden' zien of toch niet?

Waar ligt de grens?

Zo wel, waar ligt dan de grens? Als een bank zegt: geld is vrij opneembaar, je krijgt het over een maand op je rekening - dan zien we dat niet als sparen zonder voorwaarden. DHB Bank heeft bijvoorbeeld een paar van dat soort rekeningen: de CombiSpaarrekening 99, 66 of 33. Het cijfer staat voor het aantal dagen dat je op je geld moet wachten. In ruil daarvoor krijg je op deze rekeningen een hogere spaarrente dan op de direct opneembare S@veOnline Rekening van DHB Bank. De CombiSpaarrekeningen zien we in onze vergelijking niet als vrij opneembaar, dus zijn het spaarrekeningen met voorwaarden.

Alle spaarrekeningen vergelijken

Interessante discussie

Ik vind het een interessante discussie die we intern zeker zullen voeren. Voor nu is het in elk geval goed om te weten: als je geld op een spaarrekening bij Bigbank zet en je wilt ervan opnemen, dan moet je dus een paar dagen wachten. Dat gaan we in elk geval bij de Bijzonderheden vermelden.

Wat vind jij... maakt dat deze rekening een spaarrekening met voorwaarden en moeten we deze ook weghalen bij sparen zonder voorwaarden?

Vergelijk sparen zonder voorwaarden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 1 juni 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.