22 mei 2023

Gisteren in het TV-programma Buitenhof: een interview van Twan Huys met Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hier kun je het interview terugkijken, ik vond het wel interessant:

Genoeg concurrentie voor spaargeld

Niet dat er nou zoveel nieuws verteld werd - maar dat mag je ook niet verwachten lijkt me. Haar reacties op de vragen van Huys waren behoorlijk algemeen. De meest interessante uitspraak is in diverse media al uitgelicht: de rente bij de grootbanken is dan wel laag - maar ontevreden spaarders kunnen overstappen naar een andere bank. Er is genoeg concurrentie, er zijn genoeg mogelijkheden.

Twan Huys slecht op de hoogte

Ook dit is eigenlijk niets nieuws: we roepen het hier op VanSpaarbankVeranderen.nl al heel wat jaren. Ik vond het wel wonderlijk hoe slecht Twan Huys op de hoogte leek van de spaarrentes. Qua rente bij de grootbanken noemde hij 0,60 - 0,70% - is toch echt op dit moment 0,75%. Kennelijk had hij de nieuwe renteverhoging die Rabobank heeft aangekondigd (1% per 1 juni 2023) wel meegekregen, want hij noemde ook dat bij één bank 1% mogelijk was.

4% rente in Italië als alternatief

Maar als alternatief noemde hij 4% in Italië. Dat gaat niet over een spaarrekening, dat is de rente van Banca Progetto op een 3-jaars deposito. Daarvoor moet je geld dus voor 3 jaar vastzetten in Italië. Die 4% was natuurlijk recent in het nieuws, maar geen logisch vergelijk met de rente voor vrij opvraagbaar sparen bij de grootbanken.

Vergelijking spaarrentes snel gemaakt

Hij (of zijn redactie) had ook gewoon even onze vergelijking van spaarrekeningen kunnen raadplegen. Dan had hij gezien dat een spaarrente boven de 2% bij verschillende banken mogelijk is - waarvan één bank in Nederland. Dat er nog een heel stel Nederlandse spaarrekeningen te openen zijn met een rente ruim boven de 1%.

Het is aan de spaarder om actie te ondernemen

Zoals Lagarde zei: het is aan de spaarder om actie te ondernemen als de rente van de bank te laag is. Wie vindt dat hij/zij niet op een eerlijke manier 'gecompenseerd' wordt kan immers overstappen naar een concurrerende bank. 

Overstappen nog niet zo makkelijk?!

In een artikel op NOS.nl hierover staat vervolgens: 

Die concurrentie is er volgens haar, al stellen critici ook wel dat overstappen in Nederland nog niet zo gemakkelijk is, mede doordat je bankrekeningnummer gekoppeld is aan je bank.

Wéér dat onzinnige verhaal over de bankrekeningnummers! Ik had het er ook al over in het artikel Minister Kaag vindt van spaarbank veranderen lastig? Nog maar eens...

Spaarrekening kun je simpel overzetten

Ja, het is zo dat ook een spaarrekeningnummer gekoppeld is aan de bank. De banknaam staat immers in het IBAN. Maar dat is bij spaarrekeningen gewoon geen probleem: bij de meeste banken kun je die gewoon koppelen aan een betaalrekening van een andere bank. Enkel bij betaalrekeningen heb je er last van als je van IBAN moet veranderen. En dat hoeft dus helemaal niet. Een spaarrekening kun je heel simpel overzetten.

Massaal geld weghalen bij grootbanken

Zolang de mensen met spaargeld bij de grootbanken niet massaal hun geld daar weghalen zal het rentebeleid daar echt niet aangepast worden. Waarom zouden ze? Hoe lager de spaarrente, hoe groter de rentemarge, hoe hoger de winst. Uiteindelijk zijn het gewoon commerciële bedrijven die hun aandeelhouders mooie dividenden willen presenteren.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 22 mei 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.