17 mei 2023

Vorige week schreef ik over de spaarrente storm die in de meivakantie had gewoed. Er waren heel veel renteverhogingen bij de spaarrekeningen en deposito's. En die storm is nog niet gaan liggen - ook in de afgelopen dagen was het bijzonder druk met rentewijzigingen.

Spaarrente Volksbank-banken per 15 mei omhoog

Een deel daarvan was aangekondigd maar nog niet doorgevoerd: de verhoging van de spaarrentes bij de Volksbank-banken. SNS, ASN Bank en RegioBank hadden al aangegeven dat zij de rentes op hun spaarrekeningen per 15 mei gingen verhogen. Dat is dus eergisteren gebeurd, met een hele lijst aan rentewijzigingen tot gevolg.

Andere spaarrekeningen met hogere rente

Ook KNAB besloot op dezelfde dag de spaarrente te verhogen naar 0,75%. Eind vorige week waren er bovendien nog renteverhogingen van Nordax Bank (naar 2,16%) en GarantiBank (naar 1,25%). De top 5 van spaarrekeningen zonder voorwaarden ziet er nu als volgt uit:

  1. Bigbank (Estland) - 2,20%
  2. Renault Bank (Frankrijk) - 2,17%
  3. Nordax Bank (Zweden) - 2,16%
  4. InBank (Estland) - 2,13%
  5. Bunq (Nederland) - 2,01%

Spaarrekeningen vergelijken

Druk bij de deposito's!

Bij de depositorentes is het nog veel drukker met renteverhogingen. Een paar Nederlandse banken verhoogden de rentes op deposito's: Centraal Beheer (1 jaar vast nu 1,40%) en Nationale Nederlanden (1 jaar vast nu 1,75%) - maar vooral GarantiBank. Daar krijg je voor 1 jaar vast nu 2,50% - geld bij deze bank valt onder het Nederlandse garantiestelsel!

Veel renteverhogingen bij banken in het buitenland

Diverse buitenlandse banken doen nog veel harder hun best om ons spaargeld voor langere tijd in de boeken te krijgen. Ik tel tot en met gisteren 11 banken bij de wijzigingen van depositorentes. Daarvan zijn er 10 die hun rentes verhoogden, en één bank is helemaal nieuw in het aanbod van Raisin: Banco Bai Europa uit Portugal.

Banco Bai Europa - Portugal

Banco Bai uit Portugal - hoogste rente voor 1 jaar vast

Die laatste komt meteen binnen op nummer 1 in de vergelijking van 1-jaars deposito's - met een rente van 3,60%. De keuze om je geld voor een jaar vast te zetten levert bij maar liefst 10 banken in het buitenland een rente op van 3,45% of hoger. Het is maar net welk land je jouw geld toevertrouwt qua garantiestelsel.. het gaat om banken in Portugal, Italië, Litouwen, Frankrijk, Letland en Estland.

Langer vast: 4% voor 3 jaar bij Banca Progetto

Ben je bereid om jouw geld langer vast te zetten, dan kun je zelfs 4,00% rente krijgen. Bij Banca Progetto in Italië is dat de 3-jaars rente sinds vorige week vrijdag. Vier procent! Dat begint ergens op te lijken. Maar ja, je geld voor 3 jaar vastzetten en dan ook nog in Italië... ik geef er persoonlijk niet de voorkeur aan.

Nederlandse banken met Turkse roots

In Nederland geven de banken met Turkse roots ook een aardige depositorente:

  1 jaar vast 3 jaar vast
Yapi Kredi 2,75% 3,00%
DHB Bank 2,60% 2,80%
Anadolubank 2,50% 2,90%
GarantiBank 2,50% 2,50%
Credit Europe Bank 2,15% 2,75%

Wil je jouw spaargeld wel vastzetten, maar niet onder een ander garantiestelsel dan het Nederlandse? Dan kunnen deze banken interessant zijn!

Deposito's vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 17 mei 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.