9 mei 2023

In een weekje vakantie kan er veel gebeuren... er raasde een ware storm van spaarrente wijzigingen over Nederland. Laat ik die even voor je samenvatten.

Heel veel rentewijzigingen in weekje vakantie

Het was te verwachten: in de week van 1 mei gebeurde er van alles rondom de spaarrentes. Net in de week waar zowel Roland als ikzelf genoten van een fijne vakantie, daarom vertellen we er nu pas over.

Spaarrentes altijd actueel

Natuurlijk kun je altijd zelf de laatste rentewijzigingen volgen voor spaarrekeningen en deposito's, want in onze afwezigheid worden die gelukkig goed bijgehouden. Handig, ook voor mij om na terugkomst te zien wat er gebeurd is met de spaarrente!

Hogere spaarrente bij grootbanken

Wat we vooraf al zeker wisten: de renteverhogingen van de grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO per 1 mei 2023. En Triodos trouwens ook. Die nieuwe spaarrentes waren immers ruim van tevoren aangekondigd.

Rente SNS, RegioBank en ASN Bank per 15 mei omhoog

Inmiddels weten we ook dat de banken van de Volksbank meegaan in de hogere spaarrente - maar dat maakt ze niet veel interessanter. SNS en RegioBank gaan per 15 mei 2023 naar 0,75%, ASN Bank naar 0,70%. 

Renteverhoging ECB

Bovendien wisten we dat er op 4 mei een nieuwe vergadering bij de Europese Centrale Bank (ECB) was over het monetaire beleid. Dat ze daarbij zouden besluiten om de rente verder te verhogen was eigenlijk allang bekend en zo geschiedde: 0,25% erbij.

Veel spaarrekeningen met hogere rente

Het is dan ook niet verrassend dat heel wat banken vlak voor of snel na die vergadering een hogere spaarrente bekendmaakten. Op een rij voor de vrij opvraagbare spaarrekeningen:

  • Klarna: van 1,76% naar 1,96%
  • Renault Bank: van 2,02% naar 2,17%
  • Argenta: van 1,00% naar 1,15%
  • Lloyds Bank: van 1,50% naar 1,80%
  • Bigbank: van 2,00% naar 2,20%
  • InBank: van 2,09% naar 2,13%
  • DHB Bank: van 1,25% naar 1,65%

Vergelijk spaarrekeningen

Deposito's in Nederland iets interessanter

Bij de depositorente gebeurde ook het nodige. Daar vind ik vooral de ontwikkelingen bij banken in Nederland interessant.

ABN AMRO 1,90% voor 1 jaar

Zo verhoogde ABN AMRO de 1-jaars depositorente met 0,50% naar 1,90%. Als je dan toch geld wilt laten staan bij deze bank... dan is dit deposito misschien een ideetje?

Van Lanschot, DHB Bank, YapiKredi

Van Lanschot ging nog iets verder met 2,00% voor 1 jaar vast - ook 0,50% erbij. En bij DHB Bank kun je - onder Nederlandse garantie - nu zelfs 2,60% rente krijgen als je geld voor een jaar vastzet. Dat is niet de hoogste depositorente onder het Nederlandse garantiestelsel: bij YapiKredi staat de 1-jaarsrente op 2,75%. De laatste verhoging van die rente is overigens alweer een tijd geleden.

Depositorentes bij andere banken in Europa

Zoals je ongetwijfeld inmiddels wel weet zijn de Nederlandse depositorentes lang niet de hoogste die je kunt krijgen. Eén jaar vast levert bij de Letse Rietumu Bank (via Raisin) inmiddels 3,55% op. Alleen gaat jouw spaargeld daarvoor wel naar Letland en valt dan onder de Letse spaargarantie. Vind je Frankrijk een beter idee? Daar krijg je bij Orange Bank 3,40% voor 1 jaar vast.

Vergelijk deposito's

Wat je ook kiest, er zijn duidelijk héél veel mogelijkheden om een betere rente te krijgen dan op jouw spaarrekening bij ABN AMRO, ING, Rabobank of SNS. Dus  heb je daar nog een serieus bedrag staan? Dan is het hoog tijd om van spaarbank te veranderen!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.