15 mei 2023

Vorige week kreeg ik een berichtje van de ANWB: de rente op mijn ANWB Visa Card gaat omhoog. Per 15 juni 2023, dus dat duurt nog een volle maand. Het grappige vind ik dat ze het actief hebben over 'spaarrente' in de berichtgeving.

Sparen op een creditcard

Je zou bijna denken dat je een creditcard serieus als spaarrekening kunt gebruiken. Dat je kunt kiezen voor sparen op een creditcard. En dat is ook zo. Maar of dat nou een goed idee is? Daar duik ik eens even verder in!

Creditcard is toch voor kopen op krediet?

Een creditcard is in eerste aanleg natuurlijk bedoeld om te kopen op krediet. De naam zegt het overduidelijk: credit-card. Een kaart om te kopen op krediet. Om geld uit te geven dat niet van jou is. Hartstikke makkelijk, zeker voor online aankopen en reizen buiten Nederland.

Uitgegeven bedragen terugbetalen

De bedragen die je uitgeeft worden opgespaard en één keer per maand met je afgerekend. Dan wordt het totaalbedrag geïncasseerd van jouw betaalrekening. Tenzij je een betaling in termijnen hebt afgesproken.

Betalen in termijnen sterft uit

Dat moet dan ergens in het verleden zijn, want de creditcardmaatschappijen zijn al een tijdje gestopt met het aanbieden van gespreide betaling. Gelukkig. Want ook als je die faciliteit wel hebt is het beter om er geen gebruik van te maken: de rente is in de meeste gevallen torenhoog - denk aan de maximale rente die voor krediet gerekend mag worden.

Geld storten op je creditcard

Waar je misschien niet zo snel aan denkt is dat je ook zelf geld op je creditcard kunt storten. Dan geef je met je card alsnog geen geleend geld uit, maar gewoon geld dat van jou is. Tenminste, als je niet méér uitgeeft dan het bedrag dat je gestort hebt. Want als dat op is kun je nog steeds geld blijven uitgeven, totdat de limiet van je creditcard bereikt is.

Geld storten op creditcard

Prepaid creditcard

Wil je dat niet, dan kun je beter kiezen voor een prepaid creditcard: daarmee kun je geen negatief saldo opbouwen. Je krijgt dan alleen ook niet de overige extra's van een creditcard, zoals verzekeringen, spaarsystemen en... spaarrente.

Spaarrente over positief saldo 

Voor gewone creditcards is het niet ongebruikelijk dat er een rente vergoed wordt over een positief saldo. Dat kan interessant zijn, natuurlijk helemaal afhankelijk van het rentepercentage.

Rente soms hoger dan op spaarrekening

Zeker in de tijd waarin de rente op spaarrekeningen snel daalde was het soms zo dat de spaarrente op een creditcard hoger lag dan bij de gewone banken. Dus toen kon het interessant zijn. 

Tijdje geen rente op creditcard saldo

Gezien die lage rentestand besloot ICS - uitgever van Visa- en Mastercard creditcards - in augustus 2021 om helemaal geen rente meer te vergoeden over een positief saldo. Vanaf dat moment was sparen op deze creditcards nogal zinloos. 

Nu weer wel: straks 0,75%

Inmiddels is hier weer verandering in gekomen. De spaarrente is sinds juli 2022 snel gestegen. ICS besloot om ook weer rente te gaan vergoeden. Vanaf 1 februari was het 0,25%, sinds 1 april 0,50%. Vanaf 15 juni 2023 gaat dit tarief verder omhoog naar 0,75%. De spaarrente wordt door ICS vergoed voor alle Visa- en Mastercards, behalve:

  • De ICS GO Card
  • Knab Creditcard
  • ASN Creditcard
  • Regiobank Creditcard
  • SNS Creditcard
  • Van Lanschot Creditcard Gold

De rente wordt bij ICS vergoed over jouw saldo als dat saldo ten minste € 500 positief is - en over een maximum saldo van € 1.000.000. Ruimte genoeg dus.

Zelfde spaarrente als grootbanken

Die 0,75% ... die kennen we ergens van. Het is precies dezelfde rente als grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS op een spaarrekening vergoeden sinds 1 mei 2023! Spaargeld op een creditcard levert dus straks net zoveel rente op als op deze spaarrekeningen. Als de grootbanken tenminste niet vóór 15 juni de spaarrente verder verhogen.

Spaarrente omhoog

Maar ja - we weten inmiddels ook allemaal dat er talloze spaarrekeningen zijn waarop je een (veel) hogere rente krijgt. Dus waarom zou je gaan sparen op een creditcard?

Positief saldo kan handig zijn ...

Ik kan me best voorstellen dat het in sommige situaties handig is om een positief saldo te hebben op je creditcard. Bijvoorbeeld als je op reis gaat en niet zeker weet of de limiet op jouw card wel toereikend is voor alle uitgaven die je gaat doen.

... voor grotere bestedingsruimte ...

Daarbij ook denkend aan mogelijke onverwachte uitgaven, waarvoor je wel ruimte wilt hebben. De bestedingsruimte van jouw creditcard wordt door de storting dan veel groter: het positieve saldo PLUS de limiet die aan je card hangt.

...maar bewust sparen op je creditcard?

Maar dat is niet hetzelfde als bewust sparen op je creditcard. De rente is dan een leuke extra, mooi meegenomen, maar geen reden om die storting te doen. Om om er onnodig geld te laten staan. Dan kun je toch beter een spaarrekening openen met een veel hogere rente!

Hoogste spaarrentes

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 15 mei 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.