21 april 2023

We hebben een verrassing voor je... Ook bij ING en ABN AMRO gaat spaarrente per 1 mei 2023 omhoog  naar 0,75%. Net als bij Rabobank dus.

Hogere spaarrente ING en ABN AMRO totaal geen verrassing

Het is natuurlijk totaal geen verrassing. Als één van de grootbanken een rentewijziging aankondigt weet je van tevoren dat de anderen snel zullen volgen. In mijn blog van afgelopen woensdag zei ik het al:

Nu is het wachten op de andere grootbanken. We zijn eraan gewend dat ze elkaar volgen. Nee hoor, er is geen sprake van onderlinge afspraken (dat mag namelijk niet)... tenminste, dat zeggen ze... maar het valt wel op dat de spaarrentes bij deze vier banken nagenoeg altijd hetzelfde zijn.

Rabobank ging over de dam...

Dus hoe verrassend dat ABN AMRO en ING al heel snel volgden:

Wel verschil: tot welk saldo geldt de rente?

Er is trouwens wel enig verschil tussen de banken. Bij ING geldt de rente tot slechts € 10.000, daarboven krijg je tot 1 miljoen 0,65% rente (en boven het miljoen helemaal niets). Bij ABN AMRO krijgen spaarders de 0,75% wel tot € 1 miljoen en bij Rabobank zelfs tot € 5 miljoen. Dit alles dus vanaf 1 mei, niet nu al.

Waarom zo ver vooruit renteverhoging aankondigen?

Ik blijf het lastig te begrijpen vinden dat zo'n renteverhoging zo ver vooruit wordt aangekondigd bij de grootbanken. De kleinere en buitenlandse banken - waar de spaarrente bovendien veel hoger ligt - zeggen gewoon op de dag zelf, of hooguit een paar dagen van tevoren, dat de rente aangepast wordt.

Bij verlaging spaarrente wel fijn

Nu is een aankondiging vooraf wel heel fijn als de rente omlaag gaat natuurlijk: dan kun je daar als spaarder nog iets mee. Je spaargeld overboeken naar een andere bank met een betere rente bijvoorbeeld. Maar bij een renteverhoging vind ik het heel gek. Ik krijg de indruk dat ze dit vooral doen om elkaar te informeren, zodat ze allemaal op dezelfde dag die rente omhoog gooien.

Waarom melden we de rente van grootbanken nog?

Soms vraag ik me weleens af waarom we nog iets melden over de spaarrente bij de grootbanken. Wie daar nu nog zit met z'n spaargeld vindt de rente duidelijk niet interessant, toch? Je kunt immers bij andere banken ruim meer krijgen.

LeasePlan Bank naar 1,50% - bunq 2,01% - NL garantie

Neem nou LeasePlan Bank: daar gaat de rente per vandaag (gisteren aangekondigd) ook met 0,25% omhoog - maar die komt daarmee op 1,50%. Je spaargeld valt dan gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en het is geen ingewikkeld gedoe met een app en Engelstalige klantenservice zoals bij bunq. Aan de andere kant... bunq geeft wel nog weer een veel betere rente: 2,01%.

Garantie in het buitenland: 4 banken met 2,00% spaarrente

Vind je het geen probleem om je geld onder een buitenlands garantiestelsel te stallen, dan heb je nog veel meer keuze. Er zijn vier banken die inmiddels 2.00% op een spaarrekening zonder voorwaarden vergoeden:

Dus tja. Waarom zou je nog een serieus bedrag aan spaargeld bij ABN AMRO, ING of Rabobank laten staan?

Vergelijk spaarrentes

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 21 april 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.