23 maart 2023

Wie een spaarrekening heeft bij LeasePlan Bank heeft het bericht misschien al in de mail gezien: de rente gaat per morgen omhoog. Normaal gesproken veranderen ze bij LeasePlan Bank de tarieven alleen per de 1e van de maand, maar kennelijk vonden ze het belangrijk om het toch een weekje eerder te doen nu.

Tussentijdse renteverhoging - dus serieus?

Dan zou je denken dat het wel een serieuze renteverhoging is, één waarmee ze gaan meedoen bij de hoogste spaarrentes. Of denken... misschien is hopen een beter woord, want echt verwachten doe ik het niet. Maar ja, ik had een jaar geleden ook niet gedacht dat bunq nu bovenaan zou staan in de vergelijking van spaarrentes.

Flexibel Sparen naar 1,25%

En inderdaad, die hoop was snel vervlogen toen ik zag wat de nieuwe spaarrentes bij LeasePlan Bank worden. Voor Flexibel Sparen gaat die per 24 maart 2023 naar 1,25% - daar word ik in de huidige spaarmarkt niet warm van. LeasePlan komt daarmee op gelijke hoogte met Lloyds Bank en Klarna op een gedeelde 9e plaats in de vergelijking. Mwoah.

Spaarrekeningen vergelijken

Depositorente bij LeasePlan Bank

Laten we dan maar snel kijken naar de depositorente, want ook die passen ze aan per morgen. De laatste rentewijziging voor deposito's bij LeasePlan Bank dateert van 1 december 2022, dus dat werd ook wel een keer tijd. Ze doen er nu voor alle looptijden 0,25% bij, waardoor de 1-jaars depositorente uitkomt op 1,95%.

Deposito's vergelijken

Zeker niet de beste rente van Nederland

Dat is voor Nederlandse begrippen wel aardig te noemen, al krijg je bij Yapi Kredi voor dezelfde looptijd 2,75%. Daarna volgen onder het Nederlandse garantiestelsel nog GarantiBank, Credit Europe Bank, Anadolubank en NIBC Direct, dus het is zeker niet de hoogste depositorente die je in ons land kunt krijgen.

Nog steeds fors lager dan LeasePlan Bank in Duitsland

Wat me oprecht stoort is de wetenschap dat LeasePlan Bank in Duitsland een veel hogere spaarrente vergoedt dan in Nederland. Op dit moment staat de rente op 'Tagesgeld' - vrij opvraagbaar spaargeld dus - op 1,80%. Geen idee of die ook per morgen nog verder omhoog gaat. Ik denk het niet, want ik zie dat daar de rente per 17 maart 2023 verhoogd is van 1,50 naar 1,80%.

Maar jeetje... wij 1,25%, Duitse spaarders 1,80%... dat voelt zo oneerlijk!

Voor deposito's loopt de rente bij LeasePlan Bank Deutschland zelfs op tot 3,35% - na de verhoging van morgen is de maximale rente op hun deposito's in Nederland 2,45%. 

Verhogen naar 2,02% lijkt me een mooi plan

Natuurlijk kan ik heel goed beredeneren hoe dit werkt, dat de concurrentie in Nederland (of eigenlijk het gebrek eraan) het niet nodig maakt om een hogere rente te vergoeden. Toch zou ik zeggen: willen ze echt serieus spaargeld aantrekken, ga dan naar 2,02% ofzo... dan wordt het pas echt leuk!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.