7 maart 2023

Af en toe krijgen we de vraag waarom Handelsbanken - een Zweedse bank die actief is in Nederland - niet te vinden is in onze vergelijking van spaarrekeningen. Daar zijn we naar gaan kijken, want we willen natuurlijk graag een zo compleet mogelijke vergelijking tonen.

Handelsbanken: uit Zweden

Handelsbanken is een bank uit Zweden met een eigen tak in Nederland. Dat is niet nieuw, ze zijn hier al sinds 2002 actief en noemen Nederland één van hun thuismarkten, net als Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. 

Spaarrente bij Handelsbanken

Handelsbanken viel ons recent op omdat er nieuws was over de rente op hun particuliere spaarrekening. De maximale spaarrente ging naar 1,40%, een heel aardig percentage. Opvallend: die rente is alleen van toepassing op een saldo boven € 2.500.000... een saldo dat niet heel veel mensen beschikbaar hebben. Tot € 500.000 is de rente 1,00%, tussen € 500.000 en € 2.500.000 1,20%. 

Geen Nederlandse bankvergunning

Handelsbanken Nederland heeft geen eigen bankvergunning in ons land. In het register van banken op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) vinden we Handelsbanken als 'Bijkantoor in NL van een bank uit de EER'. Dat is vergelijkbaar met de positie van bijvoorbeeld het Belgische Argenta.

Veel kantoren in Nederland

Wat me opvalt is hoeveel kantoren Handelsbanken heeft in ons Nederland, dat zijn er maar liefst 27:

Kantoren van Handelsbanken uit Zweden in Nederland

En toch moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit van deze bank had gehoord... het is dan ook zo te zien niet de gemiddelde particulierenbank. Zo te zien kun je een rekening bij Handelsbanken ook niet zelf online openen, wel online beheren. Maar dan moet je er dus eerst klant zijn, en ik schat zo in dat niet iedereen daar binnen kan lopen.

Bank voor de rijken

Handelsbanken beschrijft zichzelf als "een persoonlijke relatiebank voor particulieren, vastgoedondernemers en vastgoedbedrijven". Het lijkt mij een bank voor de rijken, niet voor de gewone Nederlander. Nergens staat dat je alleen welkom bent met een groot vermogen, toch verwacht ik dat het zo zit. Een bank in de rij met bijvoorbeeld Van Lanschot, Theodor Gillisen, Insinger de Beaufort, Schretlen & Co. 

Dochter Optimix Vermogensbeheer

Ik zie dat Optimix Vermogensbeheer een dochter is van Handelsbanken. Dat zegt me dan weer wel wat, waarschijnlijk doordat Optimix diverse eigen beleggingsfondsen heeft die beursgenoteerd zijn. Dat dit een dochter van Handelsbanken uit Zweden was - daar had ik geen idee van.

Zweedse spaargarantie

Spaargeld bij Handelsbanken valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat is in elk geval goed om te weten. De Zweedse spaargarantie (Riksgälden) is hier van toepassing. In Zweden hanteren ze een garantiegrens in Zweedse kronen (SEK) - ze betalen daar immers niet met de euro. De garantiegrens wordt wel steeds zodanig bijgesteld dat deze ongeveer gelijk is aan de Europees verplichte garantie van € 100.000 per persoon, per bank.  Mocht het zo zijn dat een bank daar failliet gaat, dan wordt het gegarandeerde geld uitbetaald in Zweedse kronen.

Veiligste commerciële bank van Europa

Nu is de kans dat Handelsbanken failliet gaat zo te zien niet zo groot. De bank werd vorig jaar door Global Finance uitgeroepen tot veiligste commerciële bank van Europa, dat wil wel iets zeggen. Wereldwijd stonden ze op nummer 4 - de Royal Bank of Canada was de winnaar. Voor jouw idee: van de Nederlandse banken is Rabobank de enige in de top 50 - op nummer 24. 

Global Finance

Global Finance is een internationaal tijdschrift. Het onderzoek was mede gebaseerd op een evaluatie van de laatste ratings van de banken van de internationale kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch. Deze benoeming tot Veiligste bank van Europa heeft dus wel een behoorlijke betekenis.

Spaarrekening openen bij Handelsbanken?

We hebben maar eens even naar Handelsbanken gebeld om te vragen of je daar als gewone spaarder een spaarrekening kunt openen. En wat blijkt? Sparen kan daar alleen als je een kredietrelatie hebt: een hypotheek of vastgoedfinanciering. Dan is sparen één van de aanvullende diensten, maar alleen een spaarrekening openen is dus helemaal geen optie. Zelfs niet als je met drie miljoen euro komt aanzetten? 

Daarmee hebben we meteen antwoord op de vraag waarom de spaarrekening van Handelsbanken niet in onze vergelijking staat. Als je zo'n rekening niet kunt openen is dat niet zo zinvol tenslotte.

Spaarrekeningen vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 7 maart 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.