23 september 2022

Het is nu twee weken geleden dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tweede keer een forse rentestap zette. En dat is waarschijnlijk niet de laatste, het gaat hard zo. De verhoging van 0,75% was de grootste renteverhoging ooit voor de centrale bank van Europa!

Banken bleven stil

We vroegen ons toen af wanneer de banken dan de spaarrente zouden gaan verhogen. Bij de eerste renteverhoging was Renault Bank er als de kippen bij met een hogere rente voor de spaarrekening - en Bigbank volgde direct. Daarna was het weer een tijd stil, en dat bleef het zelfs na de nieuwe stap van de ECB. 

Afgelopen week leven in de brouwerij

Tot afgelopen week. Opeens gebeurt er van alles in de rentelijsten voor spaarrekeningen. Leuk, leven in de brouwerij!

Spaarrentes veranderen

Niet bij de grootbanken

Nee - het zijn niet de grootbanken die opeens hun rentes omhoog gooien. Dat hadden we ook niet verwacht. Zolang zij geen geld willen aantrekken en de spaarders hun geld daar niet weghalen vanwege de lage rente... waarom zouden ze dan meer rente gaan vergoeden?

Beweging bij de kleinere banken: eerst NIBC Direct

Gelukkig zijn de kleinere banken wél in beweging gekomen. Allereerst NIBC Direct: daar werd de spaarrente vorige week vrijdag al verhoogd van 0,05% naar 0,25%. Een leuk begin waarmee er eindelijk weer eens een Nederlandse bank in de top 5 van hoogste rentes verscheen. Die positie was echter van korte duur.

Spaarrente stijgt

Verrassing van LeasePlan Bank

Waarom? Er kwam een verrassing: een tussentijdse rentewijziging door LeasePlan Bank! Zij maken doorgaans aan het eind van de maand de rente voor de nieuwe maand bekend en veranderen die niet tussentijds. Nu wel: per woensdag 21 september verhoogde LeasePlan Bank de spaarrente op Flexibel Sparen van 0,05% naar maar liefst 0,40%. Dat maakt deze spaarbank meteen interessant: op nummer 3 in de vergelijking en onder de Nederlandse spaargarantie!

Openbank doet ook mee

Een dag later verhoogde de Spaanse Openbank de spaarrente ook: van 0,20% naar 0,40%. Hetzelfde tarief dus als LeasePlan Bank, alleen dan onder het Spaanse depositogarantiestelsel

Top van hoogste spaarrentes

De top 2 is vooralsnog onaangetast: Renault Bank (Frankrijk) en Bigbank (Estland) staan samen bovenaan met een rente van 0,65%. Onder die top is dus veel veranderd in de afgelopen week. LeasePlan Bank en Openbank zijn omhoog gegaan naar 0,40%. Klarna verhoogde de rente een klein beetje van 0,26% naar 0,30%. Daardoor staat deze Zweedse bank op nummer 5, met landgenoot Nordax Bank op 6 met 0,26%. Pas daarna volgt NIBC Bank. Waar staat jouw spaarbank?

Spaarrentes vergelijken

Nou, was dat geen enerverende week op het gebied van de spaarrentes? Ik vind van wel... En dan heb ik het nog niet eens over de depositorentes!

Goed moment om spaargeld te verhuizen

Goed moment ook om eens te kijken waar je spaargeld nu staat. En waar je het gezien de renteverschuivingen wilt hebben. Lloyds Bank bijvoorbeeld, daar kreeg je eerder een hele aardige rente. Daar staat de teller op dit moment op slechts 0,10%. Ze hebben de spaarrente daar ook wel verhoogd vorige week, maar ja... van 0,05% naar 0,10%.  Dan is overboeken naar Renault Bank of LeasePlan Bank best interessant vind ik. 

Kom van die bank!

En staat jouw spaargeld nog bij ING, Rabobank, ABN Amro of SNS Bank? Dan is het veranderen van spaarbank eigenlijk sowieso een goed idee... dan is het hoog tijd om eindelijk eens van die bank te komen!

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 23 september 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.