4 maart 2022

En toen was het oorlog. Niet in Nederland, wel in Europa - dat Rusland met zoveel geweld Oekraïne binnenvalt... dat is wel heftig vind ik. Jij vast en zeker ook. Dus hoe interessant is het dan nog om het over veranderen van spaarbank, over spaarrentes te hebben? Misschien toch wel...

Bigbank heeft rente verhoogd

Nu zijn de spaarrentes sowieso niet heel interessant om over te schrijven de laatste tijd. Het stelt allemaal bijzonder weinig voor. Eén nieuwtje: Bigbank heeft de rente verhoogd afgelopen dinsdag - van 0,22% naar 0,30%. Daarmee staat de bank uit Estland weer op nummer 1 in de vergelijking van vrij opvraagbaar sparen.

Hoogste spaarrentes vrij opvraagbaar

Hoe ligt Estland ten opzichte van Oekraïne?

Nu is mijn topografische kennis niet zo geweldig, dus ik ging even kijken hoe Estland ligt ten opzichte van Oekraïne. Dat is een grote afstand, ruim 1.500 kilometer. Oekraïne - Nederland is verder, ruim 2.000 kilometer, maar het is niet dat ze naast elkaar liggen. 

Estland grenst aan Rusland

Wat ik dan weer wel spannend vind: Estland grenst aan Rusland. Stel je voor dat Poetin het in zijn hoofd haalt dat hij niet alleen Oekraïne wil aanvallen, maar ook de Baltische staten... misschien moet je zo niet denken, maar toch. Ik zou me kunnen voorstellen dat het ondanks de hoogste rente een reden is om je geld niet naar Estland te sturen.

Depositorente Rabobank ook omhoog

Ook opvallend: Rabobank heeft haar depositorentes verhoogd. Niet voor de kortere looptijden van 1 of 2 jaar, wel voor de lange looptijden. Dat ligt dan wel weer in lijn met de stijging van de kapitaalmarktrente waar ik laatst een blog over schreef.

Laatste wijzigingen depositorentes

Lang niet de beste rente voor deposito's

Niet dat Rabo daarmee heel interessant wordt voor een deposito. Wil je jouw geld voor 5 jaar vastzetten, dan zijn er wel leukere mogelijkheden. Bij CKV Bank (België) krijg je 5 jaar lang 1% rente, Rabobank komt nog niet verder dan 0,15%.

Nederlandse spaargarantie

Wil je Nederlandse spaargarantie, dan kun je bij YapiKredi 0,85% krijgen bij 5 jaar vast. En 0,65% bij FIBR. Beide banken vallen dus onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, hebben een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). De moederbedrijven zijn niet Nederlands, die zitten in Turkije (YapiKredi) en... Rusland (FIBR). 

Depositorente 5 jaar vast - 4 mrt 2022

Veilig sparen is belangrijk

Wat je doet met jouw spaargeld, dat is natuurlijk helemaal jouw eigen keuze. Wij laten je met liefde de mogelijkheden zien en wijzen je op het belang van Veilig sparen.. Want veiligheid is belangrijk, dat blijkt maar weer met de ontwikkelingen in de wereld. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 4 maart 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.