17 september 2021

Sparen - waar doe je het voor? Nou: bijvoorbeeld om een bedrag op te bouwen waarmee jouw kinderen later gemakkelijker aan een huis kunnen komen...

Woningmarkt is een gekkenhuis

De woningmarkt is een gekkenhuis, dat kan niemand ontgaan zijn. Zelfs als je er niet persoonlijk tegenaan gelopen bent en je er in gesprekken met anderen niets over hoort - de media staan er bol van. Iedere maand wordt er weer een nieuw record geboekt qua huizenprijzen.

Het kopen van een huis is een behoorlijk uitdaging op dit moment, zeker als starter.

Kopen van een huis hoeft geen recht te zijn

Nu hoeft dat geen enorm issue te zijn. Zoals ik gisteren iemand hoorde zeggen: 'we moeten niet doen alsof het een recht is dat je een huis kan kopen, alsof iedereen daartoe in staat moet zijn'. Daar ben ik het op zich mee eens, alleen... huren is ook niet bepaald makkelijk. 

Huren via woningbouwvereniging

Mijn oudste is nu bijna 17 jaar. Het is niet alsof ik denk dat hij snel op zichzelf zal willen wonen - zijn jongere broertje waarschijnlijk eerder - maar we hadden het er van de week wel over of we hem niet moeten inschrijven bij de woningbouwvereniging als hij 18 is. Je weet wel, voor een huurwoning. Ooit, als hij zover is. Want de wachttijden zijn lang, dus je kunt maar beter ingeschreven staan zodra dat kan.

Particulier huren

Particulier huren is dúúr... dus of een jongere dat kan betalen? Dan kom je dus op het punt dat een jongere zelfstandig wil wonen, nog niet aan de beurt is voor een sociale huurwoning en niet genoeg verdient om particulier huren te kunnen betalen. 

Woning kopen met hulp van pa en ma

Als je op dat moment als ouder in staat bent om je kind te helpen met het kopen van een huis... dat zou toch super zijn? Dat kan op verschillende manieren, maar de eenvoudigste is toch wel als je een pot met geld beschikbaar hebt om mee te helpen met de financiering.

Eigen geld nodig bij aankoop woning

Vroeger kon je een huis kopen zonder dat je eigen geld had. Geen probleem: je kon de koopsom plus alle bijkomende kosten financieren met een hypotheek. Dat is al even verleden tijd... je moet nu echt een bedrag aan eigen geld meebrengen om een huis te kopen. 

Bijkomende kosten

Sowieso heb je geld nodig om de kosten van de aankoop te betalen. De hypotheek krijg je tegenwoordig niet hoger dan 100% van de woningwaarde, en er komen altijd kosten bij. De makelaar, taxatie, bouwkundige keuring, hypotheekadviseur, notaris... ze moeten allemaal betaald worden. En als je ouder dan 35 jaar bent  (of jonger, maar je koopt voor meer dan € 400.000) ook nog overdrachtsbelasting. Dat geld moet je dus wel hebben.

Ruimte om te bieden

Idealiter heb je nog meer eigen geld beschikbaar: dat geeft je de ruimte in het doen van een bod op een woning. In de huidige woningmarkt is het bijna standaard dat je meer moet bieden dan de vraagprijs. Je weet vooraf niet waar de taxatiewaarde op uitkomt, terwijl die wel de waarde van je woning - en daarmee de maximale hypotheek - bepaalt. Dan is het prettig als je weet dat je het benodigde geld óók bij een wat lagere taxatiewaarde gewoon hebt.

Kinderen vroeg laten starten met sparen voor een huis

Mijn jongste riep vorig jaar uit de losse pols 'dan ga ik in Amsterdam wonen'. Geen benul van wat dat kost en hoe lastig het is om woonruimte te vinden die je kunt betalen. Het besef dat het slim is om daar nu alvast geld voor apart te zetten is er nog niet, probeer ik wel zachtjes in te masseren.

Tieners die geld sparen

Kinderen motiveren om te sparen... hoe dan?

Dat valt niet mee, want pubers kijken nu eenmaal niet naar de lange termijn en geven hun geld liever nu uit aan wat ze leuk of lekker vinden. Een paar maanden geleden schreef ik hier nog de blog Kinderen motiveren om te sparen over.

Zelf geld apart zetten voor de kinderen

Als je merkt dat het zelf sparen erg moeizaam gaat kun je ervoor kiezen om dan zelf geld apart te zetten voor ze. Geld dat ze niet kunnen opmaken aan hun korte termijn puber-pleziertjes, dat echt bedoeld is voor later. Bijvoorbeeld als startkapitaal voor het kopen van een huis.

Sparen ondanks lage rente, inflatie en belasting

Voor de rente hoef je het niet te doen - dat sparen. Sterker nog : de bizar lage spaarrente in combinatie met inflatie en vermogensbelasting zouden je kunnen motiveren om juist níet te sparen. Lekker uitgeven, want anders lever je alleen maar in op je geld. Maar ja... dat stelt jouw kind niet in staat om een huis te kopen later. Dus tja, ik vind het wel een goede reden om tóch te sparen!

En als je dan toch spaart, doe het dan wel bij de bank waar je van al die lage rentes in elk geval de hoogste krijgt. Ieder eurootje is meegenomen toch?

Spaarrente vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 17 september 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.