30 juli 2021

"Als je spaart krijg je rente van de bank." Heb jij ook dit geleerd als kind? Waarschijnlijk was dat toen ook nog zo. Tegenwoordig kun je dat niet meer met goed fatsoen tegen je kinderen zeggen als je ze wilt motiveren om te sparen. De spaarrente is immers net niks, al krijgen kinderen nog net wat meer dan wij.

Rente op jeugdsparen

Waarom zou ik sparen mama?

Hoe moet je kinderen dán aanzetten tot het apart zetten van een deel van hun zakgeld? En als ze wat ouder zijn - een deel van wat ze verdienen met hun bijbaantje? Dat kan niet meer draaien om rente. Dat zou sowieso niet de enige motivatie moeten zijn, maar het kan (kon) wel een beetje helpen.

Sparen

Leren reserveren voor voorspelbare uitgaven

Je moet ze aan hun verstand brengen dat het goed is om een beetje geld achter de hand te houden voor grotere uitgaven. Leren reserveren. In eerste instantie voor voorspelbare zaken zoals verjaardagscadeaus voor de mensen in het gezin - en voor belangrijke vriendjes en vriendinnetjes.

Spullen die ze niet van jou krijgen

En voor dingen die zij graag willen hebben maar niet zomaar van jou krijgen. Dat kan gaan om spullen die jij niet per se nodig vindt. Games bijvoorbeeld. Of om spullen die veel meer geld kosten dan jij eraan wilt uitgeven: specifieke merkartikelen waar ook een (veel) goedkopere variant zou volstaan. Merkkleding. Apple-apparaten. De nieuwste sneakers. Dat soort dingen.

Van zakgeld naar kleedgeld

Een logische stap in de financiële opvoeding is om ergens in de puberteit van zakgeld per week over te stappen naar kleedgeld per maand. Dan leren ze langer te doen met het bedrag dat ze op hun rekening krijgen, en reserveren voor zoiets als een nieuwe winterjas. Kopen ze hun kleding slim (lees: niet te duur), dan kunnen ze geld overhouden om te sparen voor iets anders.

Tiener spaargeld

Niet zo goed gelukt bij mijn kids

Ik moet eerlijk zeggen - mij is het niet heel goed gelukt allemaal. Mijn kids sparen niet bewust en hebben meestal geen spaardoel. Niet dat ik m'n best niet doe om het ze bij te brengen, het landt alleen niet zo best.

Opvoeding vs karakter

Ze gaan wél heel verschillend met geld om, dat komt door hun heel verschillende karakters. Wat meteen maar weer laat zien dat je aan financiële opvoeding kunt doen wat je wilt, het karakter van je kind speelt óók een grote rol.

Te weinig wensen

Wat me opvalt bij mijn kinderen (pubers) is dat ze weinig wensen hebben. Klinkt misschien gek, maar het is zo. Ze kunnen geen spaardoel verzinnen omdat ze weinig nodig hebben.

Zwaar verwend?

Zijn ze misschien zwaar verwend, krijgen ze van ons alles wat hun hartje begeert? Dat laatste misschien wel, alleen is dat dan omdat hun harten niet zoveel begeren. Merkkleding boeit ze niet. Kleding überhaupt niet eigenlijk. Uitgaan ook niet. Qua telefoon zijn ze uitermate tevreden met de oude toestellen van pa en ma. Zwaar verwend zou ik ze zéker niet noemen.

Geen geld? Ook goed!

Het geld dat ze hebben geeft de één uit aan spullen om te trainen (gewichten enzo) en aan eten, de ander aan spullen om te gamen (computer, beeldscherm, koptelefoon). Hebben ze geen geld, ook goed. Dan kopen ze gewoon niks, het is niet dat ze dan bij ons om geld komen zeuren.

Tiener spaart

Stap naar kleedgeld nog niet gezet

Die logische stap naar kleedgeld heb ik allen nog niet gezet. Ze hebben met 14 en 16 absoluut de leeftijd... en toch schuif ik het voor me uit. Waarom? Vooral omdat kleding ze niet boeit. Ze vinden nóóit dat ze nieuwe kleding nodig hebben, ook al staat die fijne broek echt hoogwater en zitten er gaten in de shirts. Vinden ze totaal niet interessant.

Kleedgeld niet uitgeven aan kleding

Zelf het initiatief nemen om nieuwe kleding te kopen - dat zie ik ze dus niet doen. Als ze dan kleedgeld hebben moet ik met ze gaan discussiëren over waarom ze hun geld aan kleding moeten uitgeven (omdat ik vind dat die broek of dat shirt écht niet meer kan) als ze dat niet willen. Dan komt het er waarschijnlijk op neer dat ik het alsnog online voor ze bestel en van hun rekening ga betalen. 

Drama met financieel bewustzijn?

Is het dan helemaal drama met het financiële bewustzijn van mijn kinderen? Nee hoor, dat ook weer niet. Dat ze weinig dure wensen hebben en niet zeuren over geld vind ik op zich heel positief. Ze zijn zich er heel goed van bewust dat ze zelf geld bij elkaar moeten sprokkelen als ze wél dingen willen. 

Geld verdienen met een baantje

En: ze hebben inmiddels allebei een baantje naast school. Niet eens omdat ze het geld zo hard nodig hebben dus. Toch heb ik ze wel in de richting van werken gestuurd - omdat het in mijn ogen heel goed is voor hun ontwikkeling. Anders zitten ze bij voorkeur de hele dag in hun kamer te trainen en/of gamen.

Sparen voor later

Het zou natuurlijk wel goed zijn als ze van het geld dat ze verdienen ook alvast iets opzij zouden zetten voor de verdere toekomst. Voor als ze ooit een huis willen kopen - want dat lukt natuurlijk niet meer zonder een behoorlijk bedrag aan eigen geld. Of voor een eerste autootje als ze hun rijbewijs hebben. 

Dáár gaan we het binnenkort maar eens over hebben met ze....

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 30 juli 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.