10 september 2021

Je kon er natuurlijk op wachten dat de spaarrente bij Lloyds Bank een keer omlaag zou gaan. Die staat al een behoorlijke tijd op 0,3%, wat relatief ten opzichte van andere banken behoorlijk hoog is. Alleen dat ze de rente nou meteen maar zouden halveren...

Verlaging spaarrente Lloyds Bank

Gisteren kregen klanten met een spaarrekening bij Lloyds Bank een mailtje, met als kop in hoofdletters 'VERLAGING SPAARRENTE LLOYDS BANK INTERNET SPAARREKENING'. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat ze proberen stiekem de rente te verlagen... Wat je wel kun zeggen is dat ze wel een hele grote sprong maken. 

Per 27 september 2021 verlagen wij de rente van de Lloyds Bank Internet Spaarrekening van 0,30% naar 0,15%. Dit betekent dat u vanaf die datum een lagere rentevergoeding over uw spaarsaldo ontvangt.

Een verlaging van 0,3% naar 0,15%... dat is een forse sprong. Een halvering om precies te zijn! Daarmee valt Lloyds Bank uit de top 3 van hoogste spaarrentes voor direct opvraagbaar sparen. 

Aankondiging ruim van tevoren

Tenminste - als andere banken hun rentes in de tussentijd niet ook gaan verlagen. De aankondiging komt ruim van tevoren: op 9 september laten ze al weten dat ze op 27 september hun rente gaan verlagen. Dat is een aankondigingstermijn van 18 dagen - netjes hoor. Het geeft jou als spaarder ruim de tijd om te kiezen voor een andere plek om je spaargeld te stallen, en dat te regelen voordat de rente werkelijk omlaag gaat.

Hoogste spaarrentes

Op dit moment zijn de hoogste rentes voor sparen zonder voorwaarden:

Met de verlaging van Lloyds Bank zakken zij - als de andere rentes hetzelfde blijven - naar plek 4, achter Renault Bank, Bigbank en Openbank. Allemaal banken waarbij je niet spaart in Nederland, dat is geen nieuws. De beste rente in Nederland komt niet hoger dan 0,05% bij LeasePlan Bank. 

Spaarrekeningen vergelijken

Bizar toch... 0,05%... dat is 1/20e van een procent... terwijl de inflatie in de afgelopen maand uitkwam op 2,4%. Zo wordt je geld wel in een heel hoog tempo minder waard! 

Depositorente compenseert inflatie ook niet

Dat is sowieso het geval: geen enkele spaarrente komt op dit moment ook maar in de buurt van de inflatie. Zelfs de hoogste rente bij een deposito voor 10 jaar vast komt maximaal uit op 1,5% - en dan ook alleen in Estland of Italië.

Deposito's vergelijken

Spaargeld 10 jaar vastzetten?

Ik ben oprecht benieuwd of er nou mensen zijn die ervoor kiezen om hun geld 10 jaar vast te zetten tegen deze tarieven. Als je de verwachting hebt dat de rente héél lang zo laag blijft kan het interessant zijn. Bovendien moet je dan ook wel zeker weten dat je het geld niet nodig hebt... 10 jaar lang... dat is wel echt lang. Een deposito voor 1 of 2 jaar doe ik nog weleens, maar langer vind ik lastig.

Schamele rente - geen overweging...

Als je een specifieke bestemming voor een bepaald bedrag hebt, een uitgave die verder weg ligt dan 10 jaar... dan zou je het kunnen overwegen. Mijn eerste gevoel zegt dat je het dan nog steeds niet 10 jaar moet gaan vastzetten voor 1,5%. Blijft een schamele rente toch?

... of misschien toch wel?

Stel dat die rente door een Nederlandse bank gegeven werd op een 10-jaars deposito. Vergeleken met vrij opvraagbaar sparen maak je dan op dit moment 1,5% - 0,05% = 1,45% 'winst' per jaar.

Wat gaat er gebeuren met de rente?

Rentevisie voor de verre toekomst

Als je een rentevisie hebt en verwacht dat de rente heel lang op een laag niveau blijft zou je er best voor kunnen kiezen. De 'winst' die je nu maakt kun je dan zien als compensatie voor het 'verlies' dat je wellicht later maakt, als de rente over een x-aantal jaar boven die 1,5% uit zou komen.

Niemand weet wat de toekomst brengt

Als... want niemand weet natuurlijk wat de toekomst brengt. Dat maakt dat ik er persoonlijk geen seconde over nadenk om m'n spaargeld voor 10 jaar vast te zetten. Maar misschien is dat voor jou heel anders, dat kan natuurlijk.

Spaarbanken en spaarrentes in de gaten houden?
Meld je NU aan voor onze Update Sparen in je mail!

Aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 10 september 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.