11 juni 2021

Een negatieve rente... betalen voor je spaargeld... het komt steeds dichterbij. Letterlijk: de grens waarboven je moet betalen voor het stallen van je euro's gaat hard omlaag bij de grootbanken. Wanneer is het zover dat ook de kleinere spaarder ermee belast wordt?

Hoekstra: in actie onder de ton

Als het aan minister Hoekstra van Financiën ligt gaat dat niet gebeuren. Hij heeft de Tweede Kamer beloofd dat hij in actie komt als meerdere grote banken de ondergrens voor de negatieve rente onder de € 100.000 gaan stellen.

In actie bij negatieve rente onder ton

Garantiegrens depositogarantiestelsel

Voor het wel of niet ingrijpen wil hij vasthouden aan de garantiegrens van het depositogarantiestelsel. Die ligt op €100.000 per persoon, per bank - voor Hoekstra is de grens van een ton daarmee een ijkpunt. Dat wil niet zeggen dat er geen bank kan en zal zijn die de grens lager stelt: 

Zeker banken met een meer ideële instelling bieden soms andere arrangementen aan. Dat is niet per definitie reden om op de nucleaire knop te drukken.

Verbod op negatieve spaarrente?

Dat ingrijpen... wat zou dat inhouden? Dat zou beginnen met een gesprek, maar een verbod is niet uitgesloten. Dat laatste is wat verschillende partijen in de Tweede Kamer graag zouden zien. Mahir Alkaya van de SP schreef in januari 2020 al: Wettelijk verbod op negatieve spaarrentes is goede stok achter de deur. De Consumentenbond strijdt ook al lang voor een verbod en lijkt de VVD nu achter zich te hebben:

Wettelijk verbod negatieve spaarrente | Consumentenbond.nl

Op zich kan ik me er wel in vinden: het zou te bizar zijn als elke spaarder moet gaan betalen over het saldo op de spaarrekening. Als de overheid het belangrijk vindt dat er mensen een buffer aanhouden is er zéker iets voor te zeggen dat die buffer geen geld moet kosten.

Waarom zit je nog bij een grootbank met je spaargeld?

Tegelijk denk ik ook: al die mensen die hun spaargeld nu nog steeds bij één van de grootbanken hebben staan... die vragen er een beetje zelf om. Al jaren en jaren krijg je bij ING, Rabobank en ABN Amro een veel schameler rente dan bij de kleinere banken.

Spaarrente vergelijken

Economisch zit je al jaren verkeerd

Je kunt er óók voor kiezen om van spaarbank te veranderen. Is het niet een beetje gek dat je geen actie onderneemt bij een renteverschil van bijvoorbeeld 0,5%, maar wel gaat steigeren als je in plaats van niets krijgen diezelfde 0,5% moet gaan betalen?

Per saldo is het effect in euro's hetzelfde: je hebt aan het eind van de rit minder geld op je rekening dan je zou kunnen hebben. Je levert dus al jaren geld in door te kiezen voor de verkeerde spaarbank.

Geld inleveren door verkeerde spaarbank

Psychologisch net wat anders

Natuurlijk werkt het psychologisch anders. Ergens voor moeten betalen is een heel ander  gevoel dan minder of niets krijgen. Het is een beetje als dat je wel genoegen neemt met een lager salaris dan je in een andere baan zou kunnen krijgen, zelfs vrijwilligerswerk wilt doen en daar niets voor krijgt... maar betalen om te mogen werken is een brug te ver.

Zou een verbod nodig zijn?

Een verbod op een negatieve rente... dat kan al niet meer lijkt me, de negatieve rente is er al. Ja, je kunt een grensbedrag vaststellen - zoals de € 100.000 waar ze het nu over hebben. Zo'n grens kun je niet toewijzen aan bepaalde banken, moet dan overal gelden. En dat wil Hoekstra dus liever niet (zie boven). 

Liever geen verbod op negatieve rente

Zover komt het vast niet

Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat de grootbanken de stap gaan zetten voor kleinere spaarders. Misschien nog wel vanaf € 50.000, maar lager zou me echt verbazen. Moet er ook eigenlijk niet aan denken, want dat zou echt gedoe geven.

Enorme geldstromen

Enorme geldstromen naar kleinere banken die daar dan weer niets mee kunnen en dan ook op de rem gaan trappen. Door net zo hard naar een negatieve rente te gaan, of juist een stop te zetten op het openen van nieuwe rekeningen. Dat je op een wachtlijst komt voor een nieuwe spaarrekening.

Aegon stopt met sparen... is dat nieuws?

Of ze stoppen gewoon met het aanbieden van sparen, zoals Aegon nu net heeft besloten. Ehhh was Aegon daar niet allang mee gestopt? Ik meen me zoiets te herinneren... en inderdaad: nieuwe spaarrekeningen openen ze al sinds juli 2020 niet meer.

Aegon stopt met sparen

Lopende spaarrekeningen worden opgeheven

Het huidige nieuws draait om bestaande spaarrekeningen bij Aegon: die worden per 1 september 2021 opgeheven. Als je daar nog spaargeld hebt staan moet het naar een andere bank. Het is niet meer rendabel dus stoppen ze ermee.

Verbieden om te stoppen met sparen?

Die keuze, stoppen met sparen, die zouden andere banken ook nog weleens voor kunnen gaan maken. Als het geld op spaarrekeningen de bank doorlopend zoveel geld kost... en ze mogen het niet verhalen via een negatieve spaarrente... tja, dan kúnnen ze zeggen: dan doen we dat gewoon niet meer.

Als een grootbank zegt: dan stoppen we er toch mee...

Interessant om over na te denken: wat als ING, ABN Amro of Rabobank dat zou aankondigen? Niet dat ik denk dat zoiets werkelijk zal gebeuren, maar stél?! Of bijvoorbeeld alleen stoppen met rekeningen met een saldo van minder dan € 100.000, omdat ze daarover geen negatieve rente mogen rekenen.

Stoppen met sparen

Geen wettelijke plicht om sparen aan te bieden

Volgens mij is er geen wettelijke plicht voor een bank om sparen aan te bieden. Maatschappelijk zou het een drama zijn dus dan zou de overheid ongetwijfeld ingrijpen. Of snel een staatsbank oprichten waar je simpelweg je spaargeld kunt stallen. Tot € 100.000. Zonder rente. Geen positieve rente maar ook geen negatieve.

Zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen op spaargebied?
Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen, gratis in je mailbox!

Nu aanmelden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 juni 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.