7 mei 2021

We hebben weer een nieuwe bank in onze vergelijking van internetspaarrekeningen! Altijd leuk als er iets nieuws gebeurt op de spaarmarkt, dat is de laatste tijd vrij bijzonder. Die nieuwe bank is - dat zal je niet verbazen - weer een bank uit het buitenland: uit Zweden deze keer.

Zweedse bank: Nordax

Het gaat om de Zweedse bank Nordax. Geen idee of jij de naam al kende, ik niet in elk geval. Zweden als land om je spaargeld te stallen... ik denk dan direct terug aan mijn weekje kamperen in Zweden, twee jaar geleden. Wat een heerlijk land is dat! Prachtige natuur vooral, en daar houd ik van.

Natuurschoon in Zweden

Maar goed, het gaat op VanSpaarbankVeranderen.nl niet over kamperen en natuurschoon, het gaat hier over sparen. En nu kun je dus vanuit Nederland sparen in Zweden. Bij de bank Nordax, via het internationale spaarplatform Raisin.

Internationaal spaarplatform Raisin

Nu ken je Raisin als internationaal spaarplatform misschien inmiddels wel. Ze zijn al een behoorlijke tijd actief in Nederland en daarvoor bestonden ze al veel langer in Duitsland. Het spaaraanbod van Raisin staat ook al geruime tijd in onze vergelijkingen.

Deposito's in het buitenland

Tot nu toe kwam je dat alleen tegen bij het vergelijken van deposito's. Sterker nog: daar domineert het aanbod van Raisin de toplijsten:

Internetsparen via Raisin

Met Nordax komt Raisin met iets nieuws: vrij opvraagbaar sparen in het buitenland. Nou ja, helemaal nieuw is dat niet - we hebben natuurlijk al een tijd Bigbank (Estland), Lloyds Bank (Duitsland) en Openbank (Spanje) in de ranglijsten staan. Deze drie banken bieden hun internetspaarrekeningen zelfstandig aan in Nederland, dus niet via een platform.

Nordax komt binnen op nummer 4

Nordax doet het dus wel via Raisin. De rente is niet opzienbarend, lager dan de drie die ik hierboven noem. Maar je weet het niet - misschien komt daar wel een keer verandering in. Op dit moment nemen ze de vierde plek in bij de hoogste rentes voor internetsparen:

Misschien niet direct een reden om voor sparen in Zweden te kiezen? De rente is toch wel ruim lager dan die bij Bigbank en Lloyds Bank - waarbij ik mijn voorkeur voor Lloyds al vaker heb uitgesproken. Sparen in Duitsland geeft mij gewoon meer vertrouwen dan sparen in Estland. Maar Zweden zou voor mij best een overweging zijn als de rente aantrekkelijk genoeg wordt. 

Sparen bij Nordax

Welkomstbonus bij Raisin

Nu hebben ze bij Raisin ook nog een leuke bonus als je daar voor het eerst spaargeld onderbrengt. Dus als je dat nog niet eerder hebt gedaan kun je daarvan profiteren - de bonus is afhankelijk van het bedrag dat je stort (vanaf € 5.000) € 10 tot € 100. Sterker nog: die is nu tijdelijk - tot 5 juli - verdubbeld: € 20 tot € 200. Ik heb die bonus al een keer benut en ja, je krijgt 'm in elk geval echt!

Nederlandse banken zakken verder naar beneden

Zorgwekkend is wel dat er nu nog maar één Nederlandse bank in de top 5 van internetsparen staat, vind je niet? Alleen LeasePlan Bank doet nog een heel klein beetje mee met 0,10% - daarna volgt een aantal Turks-Nederlandse banken met Nederlandse spaargarantie, en dan ben je al bij de 0,05% beland. Hoe lang zal LeasePlan Bank die plek nog willen behouden?

Hoogste spaarrentes

Spaargarantie in euro's of Zweedse kronen?

Als je weleens in Zweden geweest bent weet je dat ze daar niet met de Euro betalen - je moet daar geld opnemen in Zweedse kronen. Hoe zit het dan met het depositogarantiestelsel? Die staat voor EU-landen op € 100.000 en Zweden is wel een EU-land maar voert dus niet de euro. Daar zijn er wel meer van, EU-landen zonder euro. Deze landen kunnen qua spaargarantie kiezen uit twee manieren van omrekenen:

  • de €100.000 grens omrekenen in de eigen valuta op het moment dat er een beroep gedaan wordt op de garantie
  • de €100.000 grens uitdrukken in de eigen munt - waarbij die omgerekend wel moet uitkomen op minstens dat eurobedrag

Garantie in kronen - hoe werkt dat?

Zweden heeft voor de tweede optie gekozen: het uitdrukken van het garantiebedrag in Zweedse kronen. Op dit moment staat dat bedrag op 1.050.000 SEK. De regels rondom die omzetting zijn helder. Landen die de garantie in hun eigen valuta uitdrukken zetten die om met de wisselkoers en mogen dat afronden, maar die afronding mag niet leiden tot een verschil van meer dan € 5.000.

Zweedse kronen

Aanpassen aan koersveranderingen

Ze moeten het bedrag (sinds juli 2015) in elk geval elke vijf jaar bijstellen: het bedrag wordt dan opnieuw berekend. Bij onvoorziene gebeurtenissen - zoals wisselkoersschommelingen - moeten ze dat tussentijds ook doen.

Koers van de Zweedse kroon

Hoe zit het dan met de wisselkoers van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro? Die 1.050.000 kronen, hoeveel is dat op dit moment in euro's? Google geeft het antwoord:

1 kroon is 0,098 euro.... Dan is 1.050.000 SEK in euro's dus op dit moment € 103.411. Meer dus dan de standaard van € 100.000. 

Overigens kun je via Raisin niet maximaal € 100.000 storten bij Nordax. Ze hebben het maximum op € 95.000 gezet - een marge van € 5.000, juist vanwege bovengenoemde regeling rondom het garantiebedrag.

Zullen we je op de hoogte houden van nieuw spaaraanbod?
Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Ja, houd mij op de hoogte!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 7 mei 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.