9 april 2021

Je kunt allerlei redenen hebben om te sparen. Eén daarvan is een buffer voor onvoorziene omstandigheden. Je weet wel: je baan kwijtraken, de auto die onverwacht kapot gaat, dat soort dingen.

Zo'n buffer zou je niet nodig moeten hebben voor uitgaven waarvan je weet dat ze eraan komen... daarvoor kun je beter een eigen reserve opbouwen. Reserveren dus, in plaats van sparen. Want dat is niet hetzelfde.

Belasting is geen onverwachte uitgave

Neem nou het afdragen van belastingen over dingen die je als ondernemer doet. Vooral bij kleine, startende ondernemers zie je dat ze er niet over nadenken om geld te reserveren voor de fiscus. Terwijl er op een gegeven moment toch echt belasting betaald moet worden. Dat zien ze dan als een onverwachte uitgave waarvoor ze de buffer moeten aanspreken. Als die er al is. Is die er niet, dan heb je meteen een probleem: een belastingschuld.

Geldzorgen door belastingschuld

Belastingen voor kleine zelfstandigen

De belastingen waar ik het over heb - voor zelfstandig ondernemers - zijn de inkomstenbelasting en de btw. Als je betalingen krijgt van je klanten is het belangrijk om de splitsing te maken: geld dat voor jezelf is en geld dat je tijdelijk in bezit hebt, maar waarvan je weet dat het naar de Belastingdienst moet.

Btw is niet jouw geld

Met de btw is het heel duidelijk: je weet precies welke bedragen aan btw je hebt ontvangen, dus kun je die bedragen eenvoudig apart zetten voor de btw-aangifte die je aan het eind van het kwartaal (of jaar) moet doen. Tegen die tijd heb je waarschijnlijk ook wel de nodige zakelijke uitgaven gedaan, de btw daarvan kun je dan verrekenen. Je hoeft dus per saldo niet álle ontvangen btw af te dragen.

Btw berekenen

Persoonlijk kies ik er altijd voor om de btw die ik ontvang allemaal weg te zetten, zodat ik nooit te weinig heb gereserveerd. Na de btw-aangifte houd ik dan geld over (de door mij betaalde en verrekende btw) - pas dan zie ik dat als 'mijn geld'. 

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om elke maand btw-aangifte te doen en direct af te rekenen met de fiscus, wist je dat?

Inkomstenbelasting niet eenvoudig

De inkomstenbelasting is een ander verhaal. Je kunt niet heel eenvoudig berekenen welk deel van het geld dat je ontvangt uiteindelijk naar de fiscus gaat. Bij de belastingaangifte spelen immers zoveel factoren mee dat je geen simpel percentage kunt bepalen.

Belastingdienst

Misschien komt het erop neer dat je per saldo - na alle aftrekposten en heffingskortingen - niet of nauwelijks inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat ligt enorm aan jouw situatie. Daar kún je natuurlijk vooraf een berekening op loslaten en op die basis reserveren. Of je kiest ervoor de reservering wat ruimer te nemen en jezelf niet rijk te rekenen.

Premie zorgverzekeringswet

Vergeet hierbij niet dat je niet alleen inkomstenbelasting moet betalen... ook de premie voor de zorgverzekeringswet (Zvw) moet je nog afrekenen. Zelfs als je qua inkomstenbelasting heel laag of op nul uitkomt moet je nog steeds wél deze premie aftikken. Verstandig dus om daarmee rekening te houden bij het reserveren.

Ook hier kies ik liefst voor de veilige weg. Reserveer liever teveel dan te weinig. Het is toch veel fijner om na je belastingafrekening geld over te houden dan dat je op dat moment geldstress hebt?

Reserveren voor de Belastingdienst...

Het is handig om voor dit soort reserves een aparte spaarrekening te hebben. Of een apart 'potje' bij jouw bank, het is maar net hoe de bank dat aanbiedt. Zelf bankier ik zakelijk bij Knab en kan ik zoveel zakelijke spaarrekeningen aanhouden als ik wil. Daar heb ik dus potjes aangemaakt voor de btw en voor de inkomstenbelasting.

Verschillende spaarpotjes

... en voor andere voorspelbare kosten

En één voor de omzetafhankelijke bijdrage die ik moet betalen aan de franchise-organisatie voor m'n Go-Kids werkzaamheden. Dat is net zoiets: het is een uitgave waarvan je weet dat-ie gaat komen, dus zet ik dat deel van de inkomsten gewoon apart. Dan betaal ik mezelf dus niet teveel uit en loop ik niet het risico dat ik bij de jaarlijkse afrekening niet genoeg geld op m'n rekening heb staan.

Reserveren of sparen?

Reserveren is niet hetzelfde als sparen, het is best belangrijk om dat verschil te zien. Het geld dat je apart zet voor de Belastingdienst, dat is geen sparen... dat is reserveren. Het verschil zit precies in de vraag of je geld wegzet voor een uitgave waarvan je wéét dat die gaat komen, of voor een doel dat je wilt (maar niet móet) realiseren.

Sparen voor reis naar tropisch eiland

Ook reserveren als je geen ondernemer bent

Hierboven gaat het even alleen over ondernemers. Je zou bijna kunnen denken dat reserveren niet nodig is als je geen ondernemer bent. Als je in loondienst werkt of een uitkering krijgt.

Wake-up-call! Ook dan is het verstandig om geld te reserveren! Ook dan heb je uitgaven waarvan je weet dat ze gaan komen, waarvoor het wijs is om geld apart te zetten. Denk maar aan...

  • onderhoud van je auto
  • onderhoud van je huis
  • gemeentelijke belastingen
  • eigen risico van de ziektekostenverzekering
  • andere kosten die je per jaar betaalt

Dat reserveren... dat doe je dan wel op een spaarrekening natuurlijk. Je kunt ongetwijfeld de spaarpotjes bij je bank een naam geven. Noem de reserveringspotjes dan 'reservering ...', zodat je ook daar het verschil tussen sparen en reserveren in beeld houdt. Zo houd je overzicht en weet je dat je gewoon geld beschikbaar hebt voor die voorspelbare uitgaven!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 9 april 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.