22 januari 2021

Sparen voor de kinderen - waar kun je dat nou nog een beetje slim doen? Bij de grootbanken hebben ze heel fijn van die speciale kinderspaarrekeningen met een cadeautje enzo. Alleen... voor de rente moet je daar niet zijn. Of toch wel?

Mama Money Club

Van de week heb ik een nieuwe Facebookgroep opgericht: de Mama Money Club. Bedoeld voor... de naam geeft het wel weg denk ik... mama's die nadenken over geld. Over samen slim geld verdienen, uitgeven en besparen. Ben jij mama - ja, oma mag ook - en vind je het leuk om mee te doen? Meld je aan, gezellig!

Doe mee met de Mama Money Club

Zakgeld contant of digitaal?

Gisteren stelde ik in de Mama Money Club de vraag hoe de leden hun kinderen zakgeld geven. Gaat dat nog ouderwets contant of op een betaalrekening? Duidelijk was dat de meeste mama's in de club digitaal zakgeld geven. Met de kanttekening dat de huidige leden vooral van 'mijn generatie' zijn en dus veelal puberkinderen hebben.

Jongere kinderen cash zakgeld

Ik schat in dat het bij moeders met jongere kinderen anders is. Ik denk - en hoop - dat daar nog wel met contant zakgeld gewerkt wordt. Simpelweg omdat kinderen daarmee in mijn ogen meer gevoel krijgen bij geld. 

Spaargeld & leergeld (of speelgeld)

Ik heb weleens eerder opgeschreven dat ik het zakgeld van mijn kids altijd heb opgesplitst, nog steeds trouwens. De helft gaat naar een spaarrekening, de andere helft naar hun betaalrekening.

Leergeld op de betaalrekening

Geld op hun betaalrekening kunnen ze naar eigen inzicht uitgeven. Dat noem ik dan leergeld, of speelgeld. Als ze het uitgeven aan onzinnige uitgaven hoop ik dat ze daarvan leren. Dat het snel op is als ze er steeds lekkers van kopen in de schoolpauze. Of aan nog meer items in hun games. En dat ze moeten werken als ze meer geld willen hebben voor dat soort uitgaven.

Geld uitgeven aan online games

Spaargeld: wel van henzelf - maar niet vrij uit te geven

Over uitgaven vanaf de spaarrekening beslis ik mee. Omdat ik wil dat ze ook leren sparen voor een doel. Niet in het wilde weg het geld dat ze tot hun beschikking hebben maar uitgeven aan snoep, snaai en uitgaven in online games. Vooruitkijken en nadenken over hoe lang ze moeten sparen voor een felbegeerde aankoop.

Sparen voor de rente?

Liefst zou ik ze ook willen bijbrengen dat je met sparen ook geld kunt verdienen: het concept van spaarrente. Maar ja.... die vlieger gaat nu natuurlijk nauwelijks op. De spaarrekeningen van mijn kids liepen eerst bij de Rabobank, zo'n gezellige RegenboogRekening met een rups als spaarpot cadeau.

Van Rabobank naar ASN Bank

Alweer jaren geleden heb ik ze overgezet naar ASN Bank - waar ze toen een hogere spaarrente kregen. Niet naar ASN Jeugdsparen - dat zijn rekeningen waar je niet van kunt opnemen tot ze 18 zijn. Nee, een vrij opneembare spaarrekening (Ideaalsparen) - gekoppeld aan hun betaalrekening die ook bij ASN loopt.

Terug naar Rabo RegenboogRekening?

Die hogere spaarrente is nu niet meer aan de orde. ASN Ideaalsparen levert nog maar 0,01% op. Ik besef me nu, op dit moment pas dat de Regenboogrekening nu 10x meer oplevert: 0,1% om precies te zijn. Dat zou een reden kunnen zijn om weer terug te gaan naar de Rabobank met het spaargeld van de kinderen.

Kan dat wel voor een 16-jarige?

Even kijken... openen kan maar tot 16 jaar, m'n oudste is inmiddels al 16. Maar: de oude rekening heb ik nooit opgeheven, en pas als ze 18 zijn wordt de Regenboogrekening omgezet naar het gewone Rabo InternetSparen. Dus het kán...

Betaal- en spaarrekening bij één bank

Het nadeel zou zijn dat ze niet in één bankapp kunnen zien hoeveel geld er op hun betaal- en op hun spaarrekening staat. Tenzij ze ook een betaalrekening bij de Rabobank openen natuurlijk, dat zou ook nog kunnen. Krijgen ze nog een cadeautje ook... Ik zal het dit weekend eens even met ze bespreken.

Is overstappen de moeite waard?

De vraag is natuurlijk of overstappen nu echt de moeite waard is. Die spaarrente van 0,10% is dan wel 10x meer dan 0,01%, maar het blijft gewoon net niks. Zeker niet over het saldo van hun eigen spaarrekening, waar niet vaak meer dan 100 euro op staat. Het zou dan meer om het principe gaan dan om de werkelijke opbrengst van het spaargeld.

Nadenken over geld, sparen, rentes en banken

Maar ja, het principe... dan zou ik eerder bij ASN blijven dan overgaan naar Rabobank. Het duurzame karakter van ASN speelt daarin zéker een rol. Nou ja, het lijkt me sowieso interessant om het met ze te bespreken - al is het alleen maar omdat ze dan weer even nadenken over geld, sparen, rentes en banken. Dat krijg je met een mama die schrijft over geldzaken 😀. 

Andere alternatieven voor jeugdsparen

Natuurlijk hoeven we ons niet te beperken tot ASN en Rabobank. Kijk even naar de vergelijking van rekeningen voor jeugdsparen, dan zijn er nog wel wat alternatieven. Die ASN Jeugdsparen staat bovenaan met 0,4% rente, maar ik zoek een rekening waar ze wel vrij van kunnen opnemen.

Alle rekeningen voor jeugdsparen

Daarna volgen 6 rekeningen met 0,2% rente. Daar zitten er twee tussen waarbij het geld opneembaar is: de Argenta Jongeren spaarrekening en RegioBank JongWijs. Als ik dan toch met ze in gesprek ben over spaargeld kan ik die mogelijkheden ook wel even laten zien. 

RegioBank JongWijs

Ik moet zeggen dat ik dat JongWijs van RegioBank er superleuk uit vind zien. Maar... daarvoor moeten we dan wel naar een kantoor van RegioBank. Dat is een moeite die we denk ik niet gaan nemen.

Argenta Jongeren spaarrekening

Argenta zou makkelijker moeten gaan... ten eerste heb ik daar zelf al een spaarrekening lopen en ten tweede hebben die gewoon geen kantoren in Nederland. Identificatie zal dus sowieso digitaal gaan.

Volwassenen rekening voor kinderen?

Nu is de spaarrekening die m'n kids nu gebruiken een gewone rekening voor volwassenen. Er zijn niet veel banken waar je voor een vrij opneembare spaarrekening meer dan 0,2% rente krijgt, maar er is er wel één: die van Lloyds Bank. Zou het mogelijk zijn om daar een spaarrekening voor je kind te openen? Als ik naar de voorwaarden kijk denk ik van niet: 

Bovendien is het niet handig - ook hier zou je dan de spaarrekening helemaal lostrekken van de betaalrekening. Dat vind ik voor het financiële inzicht van de kinderen ook weer niet ideaal. 

De keuze is niet reuze

Kortom: de keuze is niet reuze, maar wat er mogelijk is ga ik even met ze bespreken. Waarschijnlijk laten ze het liever zoals het is - want moeite doen voor die paar eurocent, waarom zou je? Of ze kiezen voor de overstap naar Rabobank, omdat ze dan een cadeautje krijgen. We gaan het zien!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 22 januari 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.