8 januari 2021

Zo - 2021 is begonnen, en hóe. De voortdurende coronacrisis en de chaos in de Verenigde Staten rondom de machtsoverdracht van Trump aan Biden hebben de eerste week van het jaar meteen behoorlijk heftig gemaakt.

Terugkijken en vooruitkijken

Ondertussen waren wij bij HomeFinance druk met het op een rij zetten van wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd op het gebied van geldzaken. Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl gaat het natuurlijk alleen om sparen, maar misschien vind je de andere financiële onderwerpen ook wel interessant. Dit zijn de artikelen op een rij:

Daarmee is de jaarwisseling met het gebruikelijke terug- en vooruitkijken weer voorbij, en kijk ik graag met jullie naar nieuwe ontwikkelingen.

DNB wil verschil tussen huren en kopen verkleinen

Gisteren was in het nieuws dat De Nederlandsche Bank - je weet wel, onze centrale bank, waar belangrijk toezicht gehouden wordt op onze financiële wereld - voorstander is van een grote verandering in onze belastingheffing.

Eigen huis goedkoper dan huren

Het doel daarvan is om het verschil tussen huren en kopen te verkleinen, omdat het door de huidige hypotheekrenteaftrek veel goedkoper is om in een eigen huis te wonen dan in een huurhuis. Dat ziet DNB graag anders.

Woning en hypotheek naar andere belastingbox

Wat heeft dat te maken met sparen? Nou... één van de ideeën is om de eigen woning - en de bijbehorende hypotheek - te verhuizen. Niet fysiek natuurlijk (zie je het voor je?) maar fiscaal: een verhuizing naar een andere box voor de inkomstenbelasting: de box waar ook spaargeld belast wordt.

Inkomstenbelasting: box 1 en box 3

Ons stelsel voor de inkomstenbelasting kent 3 'boxen': drie verschillende manieren om inkomen te belasten. Spaargeld valt in box 3: daar wordt inkomen uit vermogen belast. De eigen woning en hypotheek vallen in box 1: inkomen uit werk en woning. De manier waarop belasting geheven wordt in box 1 is héél anders dan in box 3.

Box 1 met hypotheekrenteaftrek

Over box 3 heb ik het wel vaker hier: logisch, aangezien je daar belasting betaalt (of niet) over jouw spaargeld. Box 1, daar hoor je me hier niet vaak over. Ik zal het ook niet uitgebreid uitleggen - op HomeFinance.nl kun je er alles over vinden. Toch denk ik dat veel van jullie ook een eigen huis hebben. Dan is dit door DNB uitgesproken idee ook voor jou interessant om over na te denken.

In box 1 wordt het kopen/aanhouden van een eigen huis fiscaal gestimuleerd met de hypotheekrenteaftrek. Heel kort samengevat gebeurt in die box het volgende:

  • er wordt een bedrag opgeteld bij je inkomen omdat je een eigen woning bezit (het eigenwoningforfait)
  • de door jou betaalde rente en kosten voor de hypotheek voor jouw eigen woning mag je vervolgens van je inkomen aftrekken (hypotheekrenteaftrek)

Omdat de aftrek bij de meeste mensen groter is dan het eigenwoningforfait levert dit een aftrekpost op. Door die aftrekpost betaal je minder inkomstenbelasting in box 1 - dat is het belastingvoordeel van het hebben van een eigen huis. Samen met de extreem lage hypotheekrente zorgt dat op dit moment zéker voor veel lagere lasten dan huren.

Zó laag is de hypotheekrente

Aanpassing belastingvoordeel eigen woning

DNB oppert twee mogelijkheden om het verschil tussen huren en kopen te verkleinen:

  1. Het verhogen van het eigenwoningforfait
  2. Het verhuizen van de eigen woning en hypotheek naar box 3

Optie 1 zorgt simpelweg voor een hogere bijtelling en dus een kleiner belastingvoordeel voor de eigen woning.

Optie 2 is een grotere verandering: de hypotheekrenteaftrek zou dan niet meer bestaan en je gaat in box 3 belasting betalen over de waarde van je huis minus de openstaande hypotheek. Schulden gaan in box 3 immers gewoon van je bezittingen af bij het vaststellen van het vermogen.

Belastingdienst

Gaat dat echt gebeuren?

Dit is geen nieuw plan, het zingt al jaren rond als manier om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Wordt het nu concreter, nu DNB het zo uitgesproken neerzet? Dat ligt er maar aan wat de politiek ermee doet. Ik ben wel benieuwd wat jij van het idee vindt... laat je het weten?

Zullen we je op de hoogte houden - ook van dit soort ontwikkelingen?
Onze MailService heeft een Update Sparen, maar ook een Update Hypotheken!

NU AANMELDEN

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 januari 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.