30 oktober 2020

Het is alweer zo'n zes weken geleden dat ik hier een blog schreef over de vraag 'Moet je gaan (be)sparen voor je zorgverzekering?'. Daarin beloofde ik op een aantal dingen terug te komen, waaronder de keuze om de zorgpremie te betalen van je spaargeld.

Sparen en besparen vóór je zorgverzekering

Allereerst even over de vraag van die vorige blog. Nu ik die zo nog eens typ zie ik dat je heel gemakkelijk kunt 'op' kunt lezen in plaats van 'voor'. Besparen óp is natuurlijk iets anders dan sparen of besparen vóór. Sparen óp is niet echt logisch, behalve wanneer je er 'een spaarrekening' achter invult. 

Besparen óp je ziektekostenpolis

Hier op VanSpaarbankVeranderen gaat het mij om sparen en besparen voor je ziektekostenverzekering. Besparen op, dat is meer iets waar we op HomeFinance mee bezig zijn, zoals het mooie stappenplan voor overstappen dat ik gisteren schreef.

Opnemen van spaargeld voor zorgpremie

Vandaag wil ik het dan weer niet hebben over het bij elkaar schrapen van spaargeld voor zorg of je zorgverzekering - nu gaat het me om het opnemen van spaargeld om je zorgpremie mee te betalen.

Vaste lasten betalen uit je inkomen

Misschien denk je nu: 'Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Zo'n vaste last moet je toch kunnen betalen uit je maandelijkse inkomen?'

Dat laatste, daar ben ik het helemaal mee eens. Je vaste lasten moet je kunnen betalen uit wat er maandelijks binnenkomt - anders ontstaat er uiteindelijk een probleem. Je spaarsaldo neemt dan standaard af en op een bepaald moment komt de bodem in zicht. Dan is je spaargeld op maar die lasten heb je  nog steeds.

Maar Anneke - wat bedoel je dan? Je hebt het over spaargeld opnemen om je zorgpremie mee te betalen, maar tegelijk ben je het ermee eens dat het niet de bedoeling is om deze vaste last vanuit je spaargeld te betalen...

Wat bedoel je dan?

Korting op jaarpremie zorgverzekering

Wat ik bedoel is het volgende: kijk eens wat voor korting je kunt krijgen als je de zorgpremie ineens voor het hele jaar betaalt. Dat is natuurlijk een fors bedrag, grote kans dat je daarvoor je spaargeld moet inzetten. Je spaarsaldo neemt op dat moment dus inderdaad af door het betalen van je zorgverzekering.

Spaarsaldo aanvullen met maandbedrag

Dat wil je natuurlijk niet elk jaar laten gebeuren. Dus zorg je ervoor dat je dat spaarsaldo elke maand weer een beetje aanvult. Alsof je de zorgpremie elke maand aan jezelf betaalt. In feite schiet je de jaarpremie voor vanaf je spaarrekening en betaal je die in delen weer terug.

Spaarsaldo aanvullen

Lagere zorgpremie door korting

Waarom zou je dat doen? Nou... die korting is bij veel zorgverzekeraars 2% van het bedrag dat je kwijt bent als je per maand betaalt. Ik ga het even voorrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel, je maandelijkse zorgpremie is € 200. Dat is per jaar € 2.400. Betaal je dat ineens, dan krijg je 2% korting - het bedrag dat je aan jaarpremie overmaakt is € 2.352. Vervolgens boek je € 196 per maand (€ 2.352 / 12, oftewel € 200 min 2%) van je betaalrekening naar je spaarrekening. Dat stel je natuurlijk in als automatische overboeking, zodat je er het hele jaar niet meer over hoeft na te denken. Heb je toch € 48 verdiend met een kleine handeling.

Zorgpremies vergelijken

Veel beter rendement dan op je spaarrekening

In bedragen klinkt het misschien niet zo spannend. Toch zeg ik: alle kleine beetjes helpen! Een kleine nuance is nog dat je wel spaarrente misloopt over het saldo dat tijdelijk niet op je spaarrekening staat. Maar goed, die spaarrente... die is bij lange na geen 2% én elke maand dat je het spaarsaldo aanvult gaat voor dat bedrag de renteteller alweer lopen.

Check de rentes

HomeFinance MailService

Update Zorgverzekeringen in je mail!

Zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij zorgverzekeringen?
Doen we graag met onze gratis Update Zorgverzekeringen in je mail!

Nu aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 30 oktober 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.