11 september 2020

Afgelopen week kwam via 'bronnen in Den Haag' naar buiten dat de zorgpremie voor 2021 waarschijnlijk met zo'n € 62 zal stijgen. Per maand? Dan moeten we hard gaan sparen voor de zorgverzekering... maar nee, per jaar! Dat valt dan wel weer reuze mee.

Grote stijging lijkt uit te blijven

De zorgkosten door corona zijn natuurlijk enorm. Daarom had ik rekening gehouden met een flinke stijging van de zorgpremie voor volgend jaar. Dat geld voor al die coronatesten, ziekenhuisopnames en extra intensive care bedden moet toch ergens vandaan komen? 

Coronavirus kosten zorg

Niet te vroeg juichen

Laten we niet te vroeg juichen. Het gaat hier om de zogeheten 'rekenpremie': het bedrag waarvan de overheid zegt dat daarmee de kosten van de basisdekking gedragen moeten kunnen worden. Daarmee is deze rekenpremie een richtlijn voor de premie voor de basis zorgverzekering. In de praktijk wijken verzekeraars standaard flink af van die rekenpremie - iedere verzekeraar bepaalt zelf de premie die in rekening gebracht wordt bij verzekerden.

Rekenpremies en echte premies afgelopen 10 jaar

Voor een artikel op HomeFinance heb ik op een rij gezet wat er in de afgelopen 10 jaar gebeurd is met de zorgpremie. Allereerst met de rekenpremie, maar ook met de hoogste en laagste premies voor de basisverzekering.

Check de cijfers

Reserves zorgverzekeraars

De werkelijke premies die verzekeraars gaan rekenen zijn mede afhankelijk van de vraag hoe het staat met hun reserves. Hebben ze flink moeten interen op hun reserves door de coronakosten? Dan kan het prima zo zijn dat er weinig premies ónder de rekenpremie uitkomen en misschien wel veel ruim erboven.

Minder uitgegeven aan zorgkosten?

Aan de andere kant: door corona is er aan andere zorg juist veel minder gebruikt. Behandelingen en artsbezoeken werden uitgesteld als ze niet heel dringend waren. Dat heeft er wellicht voor gezorgd dat de verzekeraars niet zoveel hebben uitgegeven als je in eerste instantie zou denken. 

Zorgverzekering betalen

Wachten op de echte premies

Komende dinsdag is het Prinsjesdag. Dan wordt de rekenpremie voor zorgverzekeringen in 2021 officieel bekendgemaakt. De kans dat die anders blijkt dan nu 'gelekt' lijkt me niet waarschijnlijk - maar je weet het nooit. 

DSW als eerste na Prinsjesdag

Vervolgens is het wachten op de werkelijke premies van de zorgverzekeraars. Die gaan na Prinsjesdag binnendruppelen, met ongetwijfeld DSW die er als eerste mee komt. Dat is traditie - vorig jaar maakten zij hun zorgpremie voor 2020 al op 24 september bekend.

Radiostilte tot 12 november

Daarna volgt er normaal gesproken een flinke radiostilte tot ergens in november. Op 12 november moeten alle verzekeraars hun premie gepubliceerd hebben - en de meeste doen dat pas in de laatste dagen voor de deadline.

Overstappen naar goedkopere zorgpolis

Zijn alle premies bekend, dan kun je gaan kijken wat je gaat doen met je zorgpolis in 2021. Niet alleen qua premie, ook qua dekking kun je andere keuzes maken dan dit jaar. Wil je overstappen, dan moet je in elk geval vóór 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Gratis tips in je mail over zorgverzekeringen

Voor het afsluiten van een nieuwe polis heb je dan nog een maand extra - maar veel fijner is het natuurlijk dat allemaal in één keer geregeld is. Om je te helpen de juiste keuzes te maken sturen wij vanaf half november vanuit onze MailService af en toe een mail met tips over zorgverzekeringen... als jij je daar tenminste voor hebt aangemeld.

Meteen aanmelden

Hoezo (be)sparen voor je zorgverzekering?

Terug naar het onderwerp waar ik mee begon: sparen voor je zorgverzekering. Hoe bedoel ik dat? Eigenlijk een paar dingen, waar ik later nog wel eens uitgebreider op in zal gaan:

  • sparen voor het eigen risico & de eigen bijdrage (voor het geval dat)
  • besparen om daarvoor te kunnen sparen
  • jaarpremie ineens betalen met je spaargeld (dan krijg je korting)
  • besparen om de gestegen zorgpremie zonder problemen te kunnen betalen

Daar kun je in de komende tijd dus zéker blogs over verwachten!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 september 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.