25 september 2020

Wat een corona-ellende weer... het leek allemaal zo fijn de goede kant op te gaan, maar de besmettingscijfers schieten de lucht in nu. Wat komt eraan? Een nieuwe lockdown? Nog meer bedrijven in de problemen en bijbehorende inkomensproblemen voor ondernemers en werknemers?

#ikdoenietmeermee snel weer weg

Gelukkig is de #ikdoenietmeermee-beweging snel de kop ingedrukt... maar ondertussen zijn er toch gewoon veel te veel mensen die zich niet (meer) aan de coronamaatregelen houden. Zelf heb ik echt m'n best gedaan om me er wél aan te houden maar ben toch besmet geraakt. Niet heel ziek gelukkig, maar wel het besef dat een ander er wel doodziek van kan worden - of erger.

Geldproblemen door inkomensterugval

Terug naar die inkomensproblemen. Of eigenlijk inkomensterugval - want dat levert niet bij iedereen problemen op. En er zijn ook genoeg mensen die zonder inkomensterugval al problemen hebben bij het rondkomen van hun inkomen. 

Tijdelijk opvangen met spaargeld

Als je niet uitkomt met je inkomen is het simpelweg belangrijk om daar iets aan te doen. Tenminste - als dat structureel is. Een tijdelijk tekort kun je misschien wel opvangen door in te teren op je spaargeld, houdt het tekort aan - dan raakt dat spaargeld ook een keer op.

Geldzorgen oplossen hoeft niet alleen

Meer inkomen of geld besparen

Nog beter is het als je helemaal niets hoeft af te snoepen van je spaarrekening en ervoor zorgt dat je zo snel mogelijk niet meer uitgeeft dan je binnenkrijgt. Dat kan op twee manieren:

Objectief kijken lastig bij geldstress

Toegegeven, dat is nogal een open deur. Toch is het goed om op die structurele, zakelijke manier naar je financiën te kijken. De emoties even los te laten en puur de cijfers analyseren. Dat lukt veel mensen niet. Begrijpelijk, want geldstress brengt nogal wat emoties met zich mee. Gevoelens van onrecht, paniek, wanhoop, onmacht... helemaal logisch. Ze helpen je alleen niet verder bij het oplossen van het probleem.

Bekende of onbekende om hulp vragen

Mijn tip: probeer het niet alleen te doen. Je hebt ongetwijfeld mensen in je omgeving die goed zijn met cijfers en geldzaken. Zet je trots opzij en vraag iemand die je vertrouwt om je te helpen bij het op een rij zetten van die cijfers. Die ander heeft meer afstand en niet die emoties, waardoor het veel makkelijker wordt om objectief naar de mogelijkheden te kijken.

Cijfers en geldzaken objectief bekijken

Volslagen onbekende

Ken je niemand of wil je jouw persoonlijke financiële cijfers niet delen met mensen die je kent? Dan is het misschien een idee om juist een volslagen onbekende in te schakelen om je te helpen.

Budgetcoaches zijn er genoeg

Je kunt een budgetcoach inhuren - die zijn er genoeg. Daar moet je wel voor betalen, dat is waar. Voelt wat gek: betalen voor iemand die je helpt omdat je niet uitkomt met je geld. Toch is een goede budgetcoach het geld wel waard... als je door die hulp beter kunt besparen en meer rust in je hoofd krijgt is snel terugverdiend.

Hulp via je werkgever

Heb je een baan met een beetje een sociale werkgever? Zet je trots opzij en leg je probleem daar voor! Niet dat jouw baas met jou naar je papieren gaat zitten kijken, maar wie weet is er budget om voor jou een budgetcoach in te schakelen. Dan hoef je het niet zelf te betalen! Een werkgever heeft er ook last van als jij geldstress hebt (je bent minder geconcentreerd en vaker ziek) - dus wie weet wat ze kunnen en willen doen.

Hulp van vrijwilliger

Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die je kunnen helpen om je financiën op een rij te krijgen. Nee, het is niet nodig dat je daarvoor dik in de schulden zit... het is juist beter om dat voor te zijn! Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende organisaties:

Of probeer het via één van de websites waar je vrijwillige hulp kunt vinden zonder tussenkomst van een organisatie:

Persoonlijk zou ik voor hulp met geldzaken niet snel ongecontroleerd een vreemde om hulp vragen via zo'n site. Liever via een organisatie, omdat je er daar vanuit mag gaan dat de vrijwilligers gescreend zijn en je niet per ongeluk met hele verkeerde mensen in aanraking komt. Het is sowieso verstandig om dat bij die organisaties te checken, of er een screening plaatsvindt en wat voor screening dan.

Fijn om jou te kunnen en mogen helpen!

Maar echt, ik denk oprecht dat de beste oplossing is om iemand die je kent en vertrouwt te vragen om hulp. Je zult je erover verbazen hoe fijn mensen het vinden om jou te kunnen ne mogen helpen!

Blij om te helpen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 25 september 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.