In feite is sparen gewoon noodzakelijk. Een buffer voor onvoorziene omstandigheden heeft iedereen nodig – en die buffer moet wel opgebouwd en bijgehouden worden. Sparen dus. Dat klinkt zo gemakkelijk. Alleen is het niet voor iedereen zo eenvoudig.

Uitkomen met uw inkomen

Als het gaat om de financiën van een huishouden is het eerste uitgangspunt dat u moet uitkomen met uw inkomen. Meer uitgeven dan er binnenkomt levert grote problemen op, dat moet niemand willen. Rondkomen is voor best veel mensen een maandelijkse uitdaging. Dus waar moeten ze dan het geld vandaan halen om ook nog te sparen?

Sparen als vaste last

Ideaal zou zijn als we sparen als een vaste last zien. Het maandelijkse bedrage om een buffer mee op te bouwen en op niveau te houden inplannen als noodzakelijke uitgave. Net zo noodzakelijk als het betalen van de telefoonrekening. Natuurlijk werkt het meestal niet zo. Wie geld tekort komt om boodschappen te doen aan het eind van de maand zal toch echt voor die boodschappen kiezen, in plaats van sparen. Maar toch – budget-technisch is sparen als vaste last een goede keuze.

Sparen voor een reserve is heel belangrijk. Juist als u maandelijks weinig tot niets overhoudt is het van groot belang om een buffer op te bouwen.

Verhogen wat er binnenkomt

Als u niet uitkomt met uw financiële maandplaatje, kan dat aan twee dingen liggen. Te hoge uitgaven en/of te lage inkomsten. De cijfers van één van beide kanten van de begroting, of van allebei, moeten veranderen om die sluitend te krijgen. Dus uitgaven omlaag, inkomsten omhoog, of van allebei een beetje.

Ook dit klinkt weer zo simpel! De eerste neiging van de meeste mensen is om naar de uitgaven te kijken en daarop te gaan besparen. Waar dat mogelijk is, lost dat het probleem natuurlijk ook zeker op. Vergeet alleen niet om ook naar uw inkomsten te kijken. Kunnen die niet omhoog?

Meer geld overhouden om tet kunnen sparen kan door te besparen op uw uitgaven, maar ook door uw inkomsten te verhogen.

Manieren om inkomsten te verhogen

U denkt misschien dat het verhogen van uw inkomsten niet mogelijk is. De vraag is : heeft u er al eens serieus naar gekeken? Natuurlijk, als u een uitkering krijgt kunt u die niet beïnvloeden. Salaris al iets meer, al moet uw werkgever daar dan wel voor open staan. Zijn we er dan, qua mogelijkheden om uw inkomsten te verhogen? Nee, denk ook eens aan bijvoorbeeld:

  • Meer uren gaan werken in uw huidige baan
  • Een klein baantje erbij zoeken
  • Betaalde diensten aanbieden aan anderen (schoonmaken, strijken, honden uitlaten, oppassen, administratie bijhouden: iets waar u goed in bent of leuk vindt en anderen niet...)
  • Zelfgemaakte spullen verkopen

Voorzieningen benutten

Voor extra inkomsten hoeft u niet altijd zelf iets te doen. Er zijn allerlei voorzieningen waarmee u geld kunt krijgen van de overheid. Weet u zeker dat u alle voorzieningen benut? Dat u geen toeslagen, subsidies of gemeentelijke bijdragen misloopt? Een makkelijke manier om dat te controleren is via Bereken uw recht, een samenwerking van Nibud met Stimulanz. Doen!

Meer spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.