19 juni 2020

Interessante combinatie van feiten: ASN Bank kan de toestroom van zakelijke spaarders niet aan terwijl Triodos Bank volgende maand een negatieve spaarrente gaat hanteren voor grootspaarders. En kosten voor elke spaarder. Zou er een verband zijn?

Negatieve rente en kosten voor sparen bij Triodos

Vanaf 1 juli gaat Triodos een negatieve spaarrente in rekening brengen. Dat wordt voor particulieren 0,5% (betalen dus, niet krijgen) en voor zakelijk sparen 0,7%. Voor allebei geldt dit alleen voor kapitalen boven € 100.000.

Triodos Bank

Geen uitstroom van spaargeld?

Triodos zegt tegen het FD dat er geen uitstroom is van spaargeld door die negatieve spaarrente, maar het is natuurlijk wel opvallend. Negatieve rente bij Triodos (duurzame bank) en grote instroom van spaargeld bij ASN Bank (ook duurzame bank). Dan is één en één toch wel twee wat mij betreft.

Ook nog kosten voor sparen bij Triodos

En laten wet niet vergeten dat Triodos niet alleen de grote spaarders gaat belasten met een negatieve spaarrente - ze gaan álle spaarders maandelijkse kosten laten betalen voor het aanhouden van een spaarrekening.

Betalen of wachten voor duurzaam sparen

Het zou mij niet verbazen als er nog meer spaarders gaan overstappen. Of zouden willen, want voordat je het weet gaat ASN ook voor particulieren een wachtlijst aanleggen. Dan moet je als je duurzaam wilt sparen óf betalen, óf wachten....

Duurzaam sparen met ASN Bank

Banken willen je spaargeld niet

ASN neemt nieuwe aanvragen voor zakelijk sparen de komende maanden gewoon maar niet in behandeling. Je komt daar dus op een wachtlijst met je spaargeld van de zaak. 

Banken zitten duidelijk helemaal niet te wachten op al dat geld. Ze moeten een deel ervan in reserve houden om aan de regels te voldoen, maar die reserves kosten gewoon dik geld - ze moeten zelf een negatieve rente betalen om het te stallen.

Moneyou: van prijsvechter naar nulrente

Nog zoiets: Moneyou streed ooit om de topplekken in de vergelijking van spaarrekeningen. Dit was de top 3 van hoogste spaarrentes in februari 2019:

Hier zie je Moneyou nog op de derde plek staan met een rente die op dat moment 8x hoger was dan bij moeder ABN Amro.

Check de actuele spaarrentes

Vanaf gisteren vergoedt Moneyou gewoon helemaal geen spaarrente meer. Nul komma niks. Dat is voor de grootbanken al langer zo, daar zijn we wel aan gewend. Maar dat een voormalig prijsvechter die keuze maakt zegt mij dat die misschien wel van het spaargeld af wil.

Waarom zou je blijven hangen bij Moneyou?

Of je nou 0,0% krijgt bij Moneyou of bij Rabobank, ING of ABN Amro, het blijft 0,0%. Toch is het anders. Bij de grootbanken blijven mensen bij een nulrente zitten omdat ze er ook hun betaalrekening hebben. Dat is makkelijk en het is niet alsof je ergens anders wel een behoorlijke rente krijgt.

Betaalapp Moneyou Go

Natuurlijk zóu het kunnen dat je gratis betaalapp Moneyou Go gebruikt. Daar is recent nog een vernieuwing in doorgevoerd waardoor je creditcards van andere partijen erin kunt toevoegen. Toch heb ik niet het idee dat er nu al heel veel mensen hun betaalzaken via Moneyou doen.

Uitstroom van spaargeld

Als niet veel spaarders ook betalen via Moneyou, dan lijkt mij de kans groot dat er daar wel het nodige spaargeld gaat uitstromen. Want waarom zou je genoegen nemen met 0,0% spaarrente, als je ergens anders nog wel enige rente kunt krijgen? Niet dat het veel is maar elke euro is er één.... let natuurlijk wel op de spaargarantie!

Top 3 spaarrentes 19 juni 2020

Kortom: het zou goed kunnen dat er de komende weken wat geldstromen op gang komen. Van Triodos naar ASN Bank en van Moneyou naar LeasePlan Bank bijvoorbeeld. Eindelijk weer eens wat mensen die Van Spaarbank Veranderen!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 19 juni 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.