13 februari 2020

Wat leven we toch in een rare tijd. Als het om de rentes gaat dan... het gaat geleidelijk dus lijkt het allemaal zo normaal, maar als je er even boven gaat hangen en kijkt naar de niveaus van de spaarrente en andere rentetarieven... dan sla je toch eigenlijk stijl achterover?!

Idioot lage spaarrente

Over de idioot lage spaarrente hoeven we het waarschijnlijk niet meer te hebben. Er zijn al banken die op een nulrente zitten, andere zitten er tegenaan en de maximale rente voor internetsparen staat op 0,2%. Ik schrijf het op alsof het normaal is... 0,2%... 

Spaarrente zonder voorwaarden 13 februari 2020

Tekenend is het foutje dat ik gisteren maakte in een artikel op HomeFinance, waarin ik het nieuwe Openbank noemde en daar in plaats van 2% volledig automatisch 0,2% had getypt. Openbank schermt met 2% maar dat neem ik toch niet helemaal serieus omdat het meer een binnenhaal-cadeautje is dan een echte rentevergoeding.

Hypotheekrente nog idioter

De laagterecords qua rente spelen natuurlijk niet alleen voor sparen. Ook de hypotheekrente is historisch laag. Zet je de rente voor je hypotheek 30 jaar vast, dan betaal je tegenwoordig minder dan 2% per jaar. Wederom: alsof het normáál is! 

Als je de rentes voor sparen en hypotheken naast elkaar zet kom je grappige dingen tegen. Deze bijvoorbeeld: de hoogste rente voor een deposito voor 1 jaar staat op 0,85%. De laagste hypotheekrente bij 1 jaar vast (met NHG) is op dit moment... 0,8%! Voor eenzelfde periode is de hypotheekrente dus lager dan de spaarrente. Bizar toch?

Laagste hypotheekrente 1 jaar vast op ActueleRentestanden.nl

Bron: ActueleRentestanden.nl

Toegegeven, die 0,85% is niet bij een Nederlandse bank maar bij BlueOrange uit Letland. De hoogste 1-jaars rente met de Nederlandse spaargarantie is 0,4%. Maar goed, het kán dus: meer verdienen aan je spaargeld dan dat je hypotheek kost.

Hypotheekrente langer vast: verschil alleen maar groter

Nu denk je misschien: ja, maar wie zet z'n hypotheekrente nu op dit moment maar voor één jaar vast? De meeste mensen kiezen bij deze rentes natuurlijk voor veel langere rentevastperiodes.

Check depositorentes

Rente 5 jaar vast

Goed - kijken we naar 5 jaar vast: hoogste depositorente 1,3% - laagste hypotheekrente 0,9%. Hier kun je zelfs in Nederland een hogere spaarrente krijgen met 1,0% bij Credit Europe, dat onder de Nederlandse spaargarantie valt.

10 jaar vast of langer

Nog wat langer? 10 jaar vast dan... deposito met de hoogste rente is 1,5% - onder Nederlands depositogarantiestelsel 1,35%, hypotheek met de laagste rente 0,99%.

Voor langer vastzetten van spaargeld dan 10 jaar  is het aantal aanbieders zo klein dat de rentes daar niet interessanter worden, dus boven die looptijd gaat het niet meer op. 

Winst maken met hypotheek en deposito

Kortom: we kunnen steen en been klagen over de lage spaarrente, maar in feite kun je winst maken met een combinatie van een hypotheek en een deposito. Tenminste, als je de kosten van de hypotheek even buiten beschouwing laat.

Ben je al ingeschreven voor onze nieuwe mailUpdate Sparen?
Onze MailService heeft ook een Update Hypotheken...

Gratis aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 13 februari 2020

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.