10 juli 2019

Wat zal er gaan gebeuren met de belastingheffing over ons spaargeld? Er moet iets veranderen, zoveel is wel duidelijk. Wat dat wordt... daar moeten we nog even op wachten. Misschien dat specifiek voor spaargeld het werkelijke rendement belast gaat worden?

Oordeel Hoge Raad over spaartaks

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de heffing over het forfaitaire rendement van 4% - zoals dat tot een paar jaar geleden nog gebeurde - in elk geval niet mag. Sterker nog, in strijd is met het Europees eigendomsrecht.

Het is inmiddels natuurlijk ook al een tijdje anders: het rendement wordt nu gewogen bepaald, afhankelijk van de omvang van je vermogen. Nog steeds fictief dus - het werkelijke rendement dat je behaalt wordt niet bekeken.

Spaarrente idioot laag - spaarder levert in

Juist dat steekt de spaarder zo: de spaarrente is al tijden idioot laag en lijkt ook niet binnen afzienbare tijd te gaan stijgen. Als je ervoor kiest om je geld allemaal op de bank te laten staan, gewoon omdat je het risico van beleggen niet wilt nemen, dan lever je nog steeds ieder jaar in.

Verdien je op spaargeld of lever je in?

De grens waarboven de belastingheffing hoger is dan de rente die je ontvangt ligt vrij laag. Laten we even rekenen. 

We hebben per persoon een heffingsvrij vermogen van € 30.360. Heb je meer, dan wordt het bedrag daarboven (tot € 71.650) een rendement toegekend van 1,94%. Daarbij gaat de fiscus er vanuit dat je 67% op een spaarrekening hebt staan tegen 0,13% en 33% in beleggingen met 5,6% rendement. Zo komt er een gemiddeld rendement uit van 1,94%. Het fictieve rendement wordt vervolgens belast met 30% inkomstenbelasting.

Rente en belasting uitrekenen

Resultaat bij €100.000 vermogen

Stel, je hebt € 100.000 aan vermogen, dat bedrag staat helemaal op je spaarrekening. Dan zegt de fiscus dat je 1,94% van (€ 100.000 -/- € 30.360) aan rendement hebt: afgerond € 1.351. Daarover betaal je 30% belasting, dat is € 405,30.

Die spaarrekening geeft je een rente van... laten we eens uitgaan van de beste spaarrente van dit moment bij sparen zonder voorwaarden: 0,25%. Berekend over de gehele € 100.000 is dat een rentebedrag van... € 250,=. Kortom: je verliest € 155,30 - dat is wat je meer betaalt aan belasting dan wat je krijgt aan rente. Dit is nog veel meer als het geld bij Rabobank, ING of ABN Amro staat, waar je 0,03% krijgt (€ 30 aan rente, dus € 375,30 verlies).

Wanneer speel je quitte?

Wanneer speel je quitte, uitgaande van 0,25% rente? Grof berekend is dat bij een vermogen van in totaal € 53.250. Dan krijg je evenveel aan rente als dat je moet betalen aan belasting. Bij een rente van  0,03% is dat al bij € 32.000, en dat ligt maar nét boven het heffingsvrije vermogen.

Belastingheffing over spaargeld moet anders

Goed, we zijn het er wel over eens dat de forfaitaire heffing voor zuivere spaarders niet erg eerlijk is. Daar moet de overheid dus iets aan doen van de Hoge Raad. De status daarvan op dit moment is dat staatssecretaris Snel zegt dat hij op Prinsjesdag met 'oplossingsrichtingen' komt. Geen oplossingen of veranderingen dus nog - in 2020 verandert er nog niets.

Suggesties NOB-fiscalisten

Nu hebben de fiscalisten van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) in het FD aangegeven dat het sneller moet. Dat anders veel individuele belastingplichtigen bezwaar gaan indienen bij de Belastingdienst of rechtszaken gaan starten. De NOB heeft ook bedacht wat de beste oplossing is - al verpakken ze dat in 'drie suggesties':

  1. Verhogen heffingsvrije vermogen
  2. Werkelijk rendement op spaargeld belasten - bedrag zelf opgeven
  3. Werkelijk rendement op spaargeld belasten - uitgaand van bankgegevens

Werkelijk rendement op spaargeld belasten

Van de eerste zeggen ze zelf dat het niet hun voorkeur heeft en 2 en 3 zijn in de basis gelijk: voor spaargeld alleen belasting heffen over werkelijk rendement. Dan zou je dus geen verlies meer leiden op je spaargeld - je betaalt 30% belasting over de rente die je ontvangt en houdt dan dus 70% over voor jezelf. Of je daarmee de inflatie compenseert is wel de vraag, maar daar gaat het hier niet over.

Wat vinden jullie van dit idee?

In deze oplossing wordt spaargeld dus losgetrokken van de rest van je vermogen en apart belast. Het is een idee en moet goed mogelijk zijn denk ik. De banken geven de saldi van bankrekeningen al automatisch door aan de fiscus, dan moet het met rentebedragen ook wel lukken. Ben heel benieuwd wat jullie van dit idee vinden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 10 juli 2019

Anoniem
  • Avatar
    Anoniem 15 oktober 2019
    werkelijk rendement op spaargeld belasten uitgaand van de bankgegevens

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.