15 februari 2019

De lage spaarrente bij de grootbanken - laten we het daar nog eens over hebben. Er stond vandaag een interessant artikel op NOS.nl: Hoge winst voor banken, extreem lage spaarrente: kan dat niet anders? Ja... kan dat niet anders?

Grootbanken vinden dat het niet anders kan

De banken leggen in het artikel uit dat dit niet anders kan. Of nou ja - natuurlijk kán het anders: de grootbanken boeken flinke winsten, dus er is ruimte. Bij de term 'grootbanken' heb ik het meestal over ING, Rabobank en ABN Amro - in dit verhaal hoort de Volksbank (SNS enzo) er ook bij. Of je vindt dat die echt in het rijtje thuishoort... qua winst lopen ze wel enorm uit de pas: ING 4,7 miljard euro, ABN Amro 2,3 miljard, Rabobank 3 miljard, en de Volksbank 268 miljoen euro. Qua spaarrente trouwens ook, want de eerste drie vergoeden niet meer dan 0,03% op hun spaarrekeningen, terwijl SNS dan in elk geval nog tot 0,1% komt.

Spaargeld kost de banken geld

Er staan grote sommen spaargeld bij de grootbanken. Ook al willen ING en ABN Amro het niet exact zeggen, uit het het totaalbedrag aan spaargeld en de marktaandelen kun je afleiden dat de verhoudingen ongeveer zo liggen:

  • Rabobank 119 miljard
  • ABN Amro ca 75 miljard
  • ING ca 75 miljard
  • Volksbank 37 miljard

Europese bank betalen voor spaarkapitaal

Kennelijk zijn ze niet in staat om dit geld allemaal zinvol weg te zetten in leningen en hypotheken. Als dat niet lukt (of niet mag vanwege risico's en vereiste buffers), dan moeten ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Niet fijn, want daar is de rente negatief: het kost de banken 0,4% om daar geld te laten staan. Eigenlijk niet echt een wonder dat ze geen zin hebben om een hogere spaarrente te betalen....

Waarom is de ECB rente negatief?

De rente bij de ECB is heel bewust negatief: het idee is dat banken het hun miljarden dan niet daar neerzetten maar de economie in pompen. Banken stimuleren tot geld uitlenen zodat bedrijven investeringen doen, dat is de gedachte daarachter.

Grote verschillen in rente onverantwoord...

Eerder vandaag schreef ik al een blog op HomeFinance.nl over dit NOS-artikel. Daarin verbaasde ik me vooral over de opmerking van Rabobank-voorzitter Wiebe Draijer: 

"Grote verschillen in rente zijn eigenlijk onverantwoord. Als los van de marktrente de ene bank de spaarrente omhoog doet en de andere niet, krijg je enorme bewegingen tussen banken."

Prijsafspraak tussen grootbanken?

Jorg reageert daarop met de veronderstelling dat het Draijer gaat om de rentes van de grootste banken - dat omdat daar de meeste spaarders zitten. De rentes zijn daar gelijk. Jorg zegt:

Nu weten we waarom: eigenlijk is het een soort prijsafspraak om te zorgen dat er geen grote bedragen van bank A naar bank B gaan. Het is toch te gek voor woorden...

Exodus door spaarrente verhoging? Welnee!

Maar zou het zo zijn? Zouden er grote bedragen van bank A naar bank B gaan? Stel: ABN Amro besluit de rente toch te verhogen naar 0,1%. Zelfde als SNS, maar dus wel ruim hoger dan Rabobank en ING. Zouden spaarders bij Rabo en ING dan en masse overstappen naar ABN Amro? Ik geloof er niets van! Waarom zouden ze dan wel de moeite nemen, terwijl ze tot op heden niet naar SNS gaan? Of naar één van de vele banken met een nog veel hogere (relatief dan...) spaarrente. 

Check de hoogste spaarrente van dit moment

Spaarrente omhoog? Of omlaag?

Natuurlijk geloof ik dat de grootbanken moeten toeleggen op spaargeld en daarom hun spaarrente voorlopig echt niet gaan verhogen. Ze hebben alle drie geen baat bij een toestroom aan euro's dus ook geen enkele reden om de rente hoger te stellen.

Lager durven ze niet aan

Eerder lager, maar dat durven ze niet aan. Want een exodus door een nulrente of zelfs een negatieve rente... dat zou dan weer wél kunnen. Dan is de spaarder wellicht verontwaardigd genoeg om alsnog over te stappen. En kennelijk is dat dan toch ook weer niet wat de banken willen.

Eenmaal weg komt het niet zomaar meer terug

Want tja - ze zitten in deze tijd eigenlijk niet op al dat spaarkapitaal te wachten, maar dat kan over een paar jaar weer helemaal anders zijn. En spaargeld dat eenmaal weggevloeid is naar een andere bank... komt pas weer terug als daar een goede reden voor is. Daarvoor moeten ze dan een écht goede spaarrente neertellen, en dat doen de grootbanken eigenlijk al héél lang niet meer.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 februari 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.