13 juli 2018

Dalende spaarrente - we zijn er al helemaal aan gewend geraakt, of niet dan? Toch komen er soms rentewijzigingen door waar ik van denk: dit méén je niet! Dat gebeurde vandaag, toen ik zag dat de rente op spaarrekeningen bij ING per maandag omlaag gaat naar 0,03%. Niet dat die nu zo mooi hoog is hoor, de stand is nu 0,05%, net als bij ABN Amro en Rabobank. De grootbanken nemen het ervan: er zijn immers maar weinig spaarders die hun geld er weghalen om de lage rente.

Laatste verlaging ING was in oktober 2017

De laatste verlaging van de rente op spaarrekeningen bij ING dateert alweer van oktober 2017, toch wel een hele tijd geleden. Toen gingen ze naar 0,05%, een halvering van de 0,1% die ze daarvóór vergoedden. Ik vroeg me toen af wanneer ze naar nul zouden gaan. Die stap hebben ze dus nog niet gezet, in plaats daarvan komen ze nu uit op een schamele 0,03%.

Wanneer volgen ABN Amro en Rabobank de stap van ING?

Het is ongetwijfeld een kwestie van dagen voordat ook ABN Amro en Rabobank hun rente gaan verlagen naar diezelfde 0,03%. Dat is immers wat er steeds gebeurt: één van de grootbanken (meestal ING) neemt het voortouw tot een renteverlaging, de andere twee volgen braaf. Ik schreef na die vorige verlagingsronde over Bankschapen en spaarschapen, en dat is nu ook weer zó van toepassing. Het zou me echt enorm verbazen als er niet binnen nu en een week een melding komt van ABN Amro en Rabo over een ... hoe verrassend ... verlaging van de spaarrente.

Dief van je eigen portemonnee

Wie z'n geld nu nog bij ING, ABN Amro of Rabobank heeft staan... die is toch echt een dief van zijn eigen portemonnee! Dat roep ik - en met mij vele anderen - al jaren, maar toch gebeurt er weinig. En op zich snap ik het wel, zeker bij dit renteniveau. Het verschil in euro's in de rentevergoeding is natuurlijk niet enorm als het in percentage bijvoorbeeld 0,25% is. Bij een spaarsaldo van € 10.000 scheelt je dat € 25 per jaar. Tja, om daar nou de moeite van het overstappen voor te doen....

Tien keer zoveel rente op je spaargeld

Ik blijf roepen: maar kijk eens relatief! Besef je dat die grootbanken gewoon misbruik van je maken door je een rente te vergoeden die ergens anders TIEN KEER zo hoog is. Tíen keer! Want bij datzelfde spaarsaldo van € 10.000 krijg je bij ING straks per jaar € 3 aan rente. Ga maar een ijsje kopen lieve spaarder. Oh nee, want je moet misschien ook nog wel belasting betalen over je spaargeld. En de inflatie is laag maar is er wel. Hmmmm.

Die 0,03% aan spaarrente bij ING is bij maar liefst 9 banken het tienvoudige: 0,3% of hoger. Check het zelf maar in de vergelijking van spaarrentes, het is écht waar. Dat je niet gevoelig bent voor € 25 snap ik wel, maar het principe hè... Dus ik zeg: this is the moment. Wacht niet tot ING de rente echt op nul zet voordat je in actie komt. Doe het gewoon nu: veranderen van spaarbank is níet ingewikkeld! En denk je van wel, dan helpen wij je er met ons stappenplan stap voor stap doorheen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 13 juli 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.