
Bankaandelen kopen ipv sparen?
Beleggen vanwege de extreem lage spaarrente
Op dit moment levert een spaarrekening geen mooie spaarrente op, dat weten we allemaal. De ene spaarrente is wel beter dan de andere - maar door de bank genomen is de rente gewoon laag. Extreem laag. Megalaag.
Bent u al ingeschreven voor onze nieuwsbrieven via Mijn Spaarrente?
Beleggen... in bitcoin...
Het is dan ook niet gek dat veel mensen met een deel van hun spaargeld de stap naar beleggen zetten. Daar hoeft ook zeker niets mis mee te zijn - als je maar weet wat je doen qua risico. Je kunt wel in bitcoin stappen omdat de kranten daar bol van staan, maar besef je dan wel dat je daarmee een pittig risico loopt.
...of in aandelen...
En aandelen dan? Nou ja, het ene aandeel is het andere niet. Er zijn vaste waarden in Nederland die door adviseurs als behoorlijk veilige beleggingen worden gezien. Koninklijke Olie enzo, en Ahold. En bankaandelen - die ook.
Risico van bankaandelen
Ik ben de laatste die zal beweren dat je met bankaandelen geen risico loopt hoor, begrijp me niet verkeerd. Bij aandelen loop je altijd het risico dat de koers daalt na jouw aankoop en jouw pakket aandelen dus minder waard wordt. Dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn als je belegt voor de lange termijn en dus heel veel tijd hebt om die koersdaling weer goed te maken.
Beleggen in of sparen bij een bank
Nu lees ik net een leuke column van Erik Bakker op DFT.nl over sparen en bankaandelen. De column gaat dan weer over een onderzoek van Barclays, waaruit blijkt dat bij het bij een stijgende rente interessanter is om bankaandelen of bankobligaties te kopen dan om je spaargeld bij de bank te stallen. Waarom? Omdat de stijgende rente zorgt voor een hogere winst voor de bank, terwijl die hogere rente vaak pas heel veel later zichtbaar is in de spaarrente. Plausibele redenering, zou ik zeggen. Mag ook wel: Bakker is managing partner bij een vermogensbeheerder.
Bijna hetzelfde?
Eigenlijk klinkt het alsof het bijna het zelfde is: sparen bij een bank of beleggen in bankaandelen of -obligaties. In alle gevallen komt het geld bij de bank terecht tenslotte. Maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Bij sparen loop je geen koersrisico en - zolang je binnen de dekking van het depositogarantiestelsel blijft - geen risico om je geld bij faillissement kwijt te raken. Je hebt er bovendien geen kosten aan. Maar ja, wel de kans op een veel beter rendement dan die schamele spaarrente.
Ik zeg altijd: als je maar weet wat je doet, dan is alles goed. En als je maar wel een buffer aan direct opvraagbaar spaargeld aanhoudt, dat ook.