Internetbankieren is bijzonder handig. Het brengt echter ook risico's met zich mee: criminelen proberen u om de tuin te leiden en zo toegang tot uw geld te bemachtigen. Bijvoorbeeld met phishing. VanSpaarbankVeranderen.nl vertelt u er meer over.

Phishing

Wie heeft ze niet met regelmaat in de mailbox – phishing mails? Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen proberen persoonlijke informatie bij u los te peuteren. In het kader van internetbankieren gaat het meestal om een poging gegevens te achterhalen waarmee de criminelen geld van uw rekening kunnen halen.

Vaak amateuristisch…

E-mails waarmee ze de gegevens proberen te ontfrutselen zijn vaak opvallend amateuristisch opgesteld. Dan is het gemakkelijk om uit te vinden dat het om fraudepogingen gaat. Ook als u mail krijgt van een bank waar u helemaal geen rekening heeft, is de conclusie dat het om phishing gaat eenvoudig te trekken.

…soms erg geloofwaardig!

Soms zijn phishing mails echter bijzonder geloofwaardig. Er worden echte logo’s gebruikt en keurige zakelijke taal zonder fouten. De mails spelen meestal in op angst. Ze stellen dat uw rekening geblokkeerd zal worden, of dat uw pinpas niet meer zal werken… tenzij u op de link klikt en wat gegevens invult. In werkelijkheid komt de mail niet van uw bank maar van criminelen die op deze manier proberen toegang te krijgen tot uw account voor internetbankieren.

Phishing mails kunnen erg geloofwaardig zijn, waardoor ze van uw bank lijken te komen. Onthoud dat banken hun waarschuwingen niet per mail versturen!

Wat u kunt doen tegen phishing

Check de link

Als u goed kijkt naar de link (dus niet de onderstreepte tekst, maar de link die erachter zit), zult u zien dat deze niet leidt naar de normale website van uw bank. Dat is al voldoende signaal om het mailbericht niet serieus te nemen en direct weg te gooien.

Bijlagen niet openen

Een phishing mail kan ook een bijlage bevatten. Banken sturen u in beginsel geen mails met bijlagen. Deze bijlagen moet u dan ook nooit openen. Zéker niet als ze de extensie .exe bevatten.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.