Via internationale spaarplatforms zoals Savedo kunt u sparen bij banken in onder andere Tsjechië. Als u overweegt uw spaargeld hier onder te brengen is het belangrijk om te weten hoe het zit met de garantie van uw spaargeld. Mocht de bank in Tsjechië onverhoopt failliet gaan, dan wilt u natuurlijk dat uw geld wel terugbetaald wordt.

Sparen bij een bank uit Tsjechië

Geld dat u stalt bij een bank in Tsjechië valt onder het depositogarantiestelsel van dat land. Tsjechië is lid van de Europese Unie (EU), dus geldt daar - net als in andere EU-landen - een garantie van € 100.000 per persoon, per bank. Stel u zelf wel de vraag of u er voldoende vertrouwen in heeft dat de garantie ook correct nageleefd zal worden als een Tsjechische bank failliet gaat.

Tegenwaarde in Tsjechische Kronen

Echter: in Tsjechië betalen ze niet met euro's. Ze voeren er hun nationale munt: de Tsjechische Kroon. De garantie volgens het depositogarantiestelsel is dan ook niet het bedrag in euro's, maar de tegenwaarde ervan in Tsjechische Kronen. Afhankelijk van de wisselkoers kan het garantiebedrag dus in de praktijk lager - of hoger! - uitpakken dan € 100.000. 

Omdat men in Tsjechië niet met de euro betaalt is de garantie niet € 100.000 - het is de tegenwaarde ervan in Tsjechische Kronen.

Beroep doen op depositogarantiestelsel in Tsjechië

Ook belangrijk om over na te denken is de vraag hoe het werkt als u een beroep moet doen op het Tsjechische depositogarantiestelsel. Dat kan door de taalbarrière nog best lastig blijken. Spaart u via een internationaal spaarplatform, dan is het goed om na te gaan of dat platform u hierbij kan helpen. Dat scheelt voor u een hoop gedoe.

Meer over sparen in het buitenland

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.