In uw zoektocht naar een hogere spaarrente dan in Nederland kunt u in onze vergelijkingen ook Kroatische banken tegenkomen. Qua rente kan het interessant zijn om uw spaargeld daar te stallen - dat kan vrij eenvoudig via internationale spaarplatforms zoals Savedo. Maar... hoe zit het met de veiligheid voor uw geld? Kennen ze in Kroatië ook een depositogarantiestelsel?

Spaargarantie in Kroatië

Alle landen in de Europese Unie (EU) hebben - net als Nederland - de verplichting om spaargelden te garanderen met een depositogarantiestelsel. Ook Kroatië. Het depositogarantiestelsel van de Republiek Kroatië wordt uitgevoerd door de State Agency for Deposit Insurance en Bank Resolution.

De spaargarantie is er dus in Kroatië. De dekking is gelijk aan die in Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. De enige vraag die overblijft is in hoeverre u voldoende vertrouwen heeft in de Kroatische overheid als het gaat om de naleving van de garantie.

De garantie is er - de volgende vraag is hoeveel vertrouwen u heeft in de Kroatische overheid bij het naleven ervan.

Kuna of Euro?

De garantie is gesteld in Euro's. Echter, alhoewel Kroatië lid is van de EU wordt er niet betaald met de euro. Ze voeren hier nog steeds de nationale munteenheid, de Kroatische Kuna. Het garantiebedrag wordt dan ook omgerekend naar de Kuna - wat bij de uitkering na een faillissement van een bank een koersrisico kan opleveren.

Claim op Kroatisch depositogarantiestelsel

Stel - uw spaargeld staat bij een Kroatische bank, en die gaat failliet. Dan kunt u dus een beroep doen op het depositogarantiestelsel van Kroatië. Dat kan ingewikkeld worden qua communicatie en taal. Controleer daarom voordat u uw keuze maakt of het internationale spaarplatform waarmee u gaat werken u helpt bij het claimen van uw geld in Kroatië.

Meer over sparen in het buitenland

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.